"Noaptea Muzeelor" s-a transformat, la Constanţa, în "Noaptea Burgerilor"

2159

Articole de la același autor

„Noaptea Muzeelor“, care ar fi trebuit să aibă loc sâmbătă spre duminică, s-a transformat, în acest an, în noaptea protestelor, mulţi angajaţi de la instituţiile de cultură luând parte la acţiunile organizate în capitala ţării. Frustrant este că la Constanţa, deşi muzeele au fost deschise, unele cu program mai scurt, altele mai lung, oamenii au preferat să deguste într-un număr impresionant mâncărurile de tip fast-food. Altfel spus, hrana spirituală a fost mai puţin importantă decât mâncarea din rulotele special amenajate pentru Zilele Constanţei.

Sâmbătă, 18 mai, sute de muzeografi din țară au ieșit în stradă în Piața Victoriei din Bucureşti. Nemulțumiți de salarii, ei au recurs la această formă de protest, în loc să-și primească vizitatorii în muzeele din orașele de provenienţă. Ca urmare, unele rămas închise de „Noaptea Muzeelor“, sărbătorită în fiecare an la această dată.



În schimb, la Constanţa, muzeele au fost deschise, chiar dacă unele nu au avut program de seară, cum erau obişnuiţi vizitatorii, dar au fost deschise toată ziua. Aici, ne referim la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (MINAC), care a funcţionat în program de weekend, şi la Muzeul de Artă Constanța, deschis publicului în intervalul orar 10.00 -18.00, la fel ca şi Muzeul de Artă Populară, care şi-a primit vizitatorii până spre seară. O parte dintre angajaţi, cum am mai spus deja, au plecat la protestele organizate în capitala ţării. Totuşi, sâmbătă, 18 mai, de „Noaptea Muzeelor“, Muzeul Marinei Române de pe strada Traian nr. 53 a fost deschis în intervalul orar 17:00-22:00, programul începând cu muzica militară a Forţelor Navale, care a deschis evenimentul şi a susţinut două recitaluri extrem de frumoase între orele 17:00-19:00. Cu această ocazie, vizitatorii au avut ocazia de a admira gratuit expoziţia permanentă a instituţiei, parcul expoziţional al MMR, expoziţiile temporare „Arta, arc peste timp” şi „Aripi de lumină”. Şi la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Constanța, situat pe strada Prelungirea Liliacului nr. 1-3, s-a putut intra în intervalul 14.00 - 24.00. Din păcate, publicul prezent a fost extrem de scăzut, comparativ cu anii trecuţi.



„La sediul mare al muzeului au fost în jur de 300 de vizitatori și aproape la fel în Muzeul «Ion Jalea», care a fost pentru prima dată deschis în alt interval orar decât cel obișnuit, special pentru această ocazie”, ne-a declarat directorul Muzeului de Artă Constanţa, Lelia Rus Pîrvan.



La Muzeul Marinei Române, au trecut pragul instituţiei în jur de o mie de persoane. „Anul acesta am avut mai puţini vizitatori, mult mai puţini comparativ cu anii anteriori, când aveam aproape 3.000”, a adăugat directorul MMR, comandor Marius Rohart.

Ce s-a întâmplat în 2024 cu vizitatorii? Aceștia și-au pierdut, în mare parte, interesul pentru cultură, iar programul diferit al muzeelor, din acest an, nu le scuză absența.



Pe de altă parte, probabil că aceasta este realitatea: pe majoritatea îi interesează doar mâncarea, aglomerația, haosul. Ce au observat reporterii cotidianului nostru: ca niciodată, constănțenii s-au călcat în picioare la food-truck pentru o porție de cartofi prăjiți și burgeri, de zici că era marea foamete din anii 1946–1947. No comment!





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1034 secunde