Planetariul Constanţa a rămas doar cu un specialist. "Este foarte greu să munceşti singur"

5145
1

Articole de la același autor

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) Constanţa se confruntă, la acest moment, cu un deficit acut de personal, dar, cu toate acestea, instituţia face tot posibilul să îşi desfăşoare activitatea în condiţii normale. Deşi nu este deloc uşor să se descurce, cu toţii fac eforturi, muncesc mai mult şi se străduiesc să îşi acopere toate sarcinile de zi cu zi. Cele mai mari probleme sunt întâlnite la Planetariu, unde, de câteva luni, nu mai există decât un singur specialist, în persoana muzeografului Simona Dobre.Potrivit directorului complexului, Ioan Nache, este nevoie de cel puţin 70 de persoane în plus, ca să se ajungă la numărul de angajaţi care erau încadraţi în câmpul muncii cu ani în urmă. „La momentul deschiderii instituţiei, în urmă cu 55 de ani, erau peste 120 de angajaţi. Cam acesta ar fi necesarul pentru a putea să facem tot ce ne-am propus, cu forţe proprii, cu buget propriu. În prezent, noi tragem de oameni, dar obosesc şi ei. Nu este uşor. Posturile pentru instituţiile de stat sunt date mereu la nivel de judeţ. Am înţeles că în fiecare an s-au făcut solicitări din partea noastă la Prefectură să se aloce mai multe posturi, dar ele sunt împărţite şi Consiliului Judeţean, şi celorlalte unităţi subordonate. Acum avem posturile blocate până în iunie, iar cea mai mare urgenţă este la Planetariu, unde avem un singur specialist. Va fi foarte greu pentru acesta luna viitoare, când copiii au «Săptămâna Altfel» şi vor să meargă acolo şi nu are cine să o ajute”, a declarat managerul, pentru „Cuget liber”.

Aflat la doar câţiva paşi de clădirea Delfinariului, deschis în urmă cu peste cinci decenii, exact în anul în care omul a reuşit să „atingă” pentru prima dată cu piciorul Luna (1969), Planetariul din Constanţa destăinuie misterele greu de pătruns ale cerului. În acest loc, vizitatorii pot vedea cu proprii lor ochi o lume care există dincolo de noi, alcătuită din stele, planete, meteori, galaxii şi altele. Oamenii pot învăţa cum să călătorească printre ele folosindu-se de constelaţii, cele care contribuie la realizarea acestui minunat tablou, cerul, care nu a suferit nicio restaurare de mii de ani.Spaţiul este dotat cu echipamente de ultimă generaţie, dar, în acelaşi timp mai este nevoie de dotări, având în vedere vechimea. Chiar şi aşa, vizitatorii pot participa, periodic, la tot felul de prezentări interactive ale constelaţiilor şi obiectelor de pe bolta cerească, navigând prin univers prin intermediul proiecţiilor fulldome (la 360 de grade) ale sistemului laser 4K, de ultimă generaţie, instalat în Planetariu. La ora actuală, tariful pentru adulţi este de 12 lei, iar elevii şi studenţii plătesc 3 lei.

Ce spune muzeograful Simona Dobre despre munca la Planetariu? „Lucrez la Planetariu de 22 de ani, acesta fiind un loc de muncă special, unde m-am descoperit pe mine însămi, unde am aflat acele adevăruri pe care le aşteptam încă din copilărie şi unde am putut să îmi folosesc potenţialul, dar şi sensibilitatea. La început, eram patru muzeografi, dar cu timpul s-a redus numărul de specialişti, au ieşit la pensie. Lumea trebuie să ştie că noi nu doar vorbim. Este mai mult decât atât. Adică, să le prezinţi altora cerul înseamnă, înainte de toate, să îl cunoşti, ca să nu le spui oamenilor lucruri eronate. Este foarte greu să fiu singurul specialist din clădire, mai ales că munca într-un Planetariu este o muncă ce se realizează mai mult pe întuneric, deci este o solicitare nervoasă maximă. Timp de 40 de minute vorbesc continuu, fac în aşa fel încât informaţiile pe care le dau să fie clare, concise şi, bineînţeles, înţelese de către vizitatori, indiferent că au sau nu studii de specialitate. Munca noastră nu se rezumă doar la atât. Fiind o singură persoană angajată, trebuie să primesc şi oaspeţii, cu zece minute înainte, iar la final trebuie să şi strâng după ei”, a subliniat muzeograful.


 


Comentează știrea

fani
29 martie

Sa fie luati dela Primarie ! Peste 600 de functionari stau degeaba pe banii nostri ! Alti 600 se fac ca lucreaza

Pagina a fost generata in 0.3114 secunde