Complexul de Ştiinţe ale Naturii, în plin proces de ecologizare şi reparaţii. "Ne pregătim pentru sezonul estival"

2416

Articole de la același autor

Zilele acestea, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa se lucrează de zor. Instituţia este în plin proces de ecologizare şi reparaţii, pregătindu-se pentru sezonul cald, când îi va fi trecut pragul de sute de persoane pe zi. Chiar dacă se confruntă, în continuare, cu deficit de personal, muncitorii fiind puţini la număr, toată lumea îşi dă interesul ca locul să fie cât mai primitor pentru vizitatori.

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN) este locul preferat al multor constănţeni, dar şi al turiştilor, în special vara. Acesta este locul în care, pe lângă show-urile minunate cu delfinii și animalele deosebite, este o adevărată lecție despre grija pentru animale. Aici, micuții noștri curioși pot petrece câteva ore pe zi, alături de necuvântătoare. În microrezervaţie, de exemplu, ei învață cum arată anumite animale și ce mănâncă, le pot admira şi afla informaţii despre mediul înconjurător. Din păcate, trecerea timpului şi-a pus amprenta asupra spaţiului, gardurilor şi nu numai, motiv pentru care, acum, este nevoie de reparaţii pe toate sectoarele şi secţiile.

„Ne pregătim pentru sezonul estival. Reparaţiile pe care le vom face în perioada următoare sunt efectuate, în special, la Delfinariu şi la microrezervaţie. Vopsim, facem reparaţii la pereţi, la tot ce înseamnă spaţiu de vizitare. Vrem să avem un loc cât mai primitor pentru vizitatori, pe tot traseul, începând de la intrare. Din lipsă de personal, uneori, se mai apelează şi la voluntari, pentru igienizare. Ne trebuie mai mulţi oameni, dar posturile sunt blocate. Am discutat despre această situaţie la Consiliul Judeţean Constanţa şi la Prefectură, dar, din păcate, aceasta este situaţia. Totuşi, ne descurcăm cu voluntari, cu un hei-rup din partea colegilor mei”, ne-a declarat directorul CMSM, Ioan Nache.

Referitor la microrezervaţie, managerul a precizat că, deocamdată, nu au fost aduse animale noi, dar se are în vedere acest lucru după ecologizare şi reparaţii. În prezent, patrimoniul acestui obiectiv deţine avifaună acvatică (pelicani, lebede, raţe şi gâşte sălbatice), avifaună terestră (păuni, fazani) şi mamifere (mufloni, cerbi lopătari,căpriori etc), care se regăsesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Rezervaţia Negureni. Mare parte din aceste exemplare sunt monumente ale naturii şi specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în biotopurile naturale.

În ceea ce priveşte Acvariul de pe faleza Cazinoului, închis din luna februarie a anului trecut, în cazul acestuia se va demara achiziţia pentru expertiza tehnică. „În funcţie de soluţia tehnică sperăm ca până la vară sau sfârşitul sezonului estival să îl redeschidem”, a subliniat Nache. Parte din complexul muzeal, Planetariul este deschis în această perioadă, dar numai cinci zile pe săptămână, tot din lipsă de personal. Şi aici este nevoie, în continuare, de un specialist, dar posturile sunt blocate. La Delfinariu, năzdrăvanele mamifere îşi încântă publicul zilnic, cu două reprezentaţii, de la ora 11.00 şi de la 15.00, până la data de 1 mai, când vor fi trei pe zi. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6668 secunde