Petre Enciu, de la CJC: "Noul Acvariu va fi un obiectiv modern turistic, unic la nivel național"

1485
Petre Enciu, de la CJC:

Articole de la același autor

Judeţul Constanța va avea, pe viitor, un nou Acvariu, mult mai atractiv decât cel actual. Consilierii județeni s-au reunit în ședință în data de 31 martie, a.c., iar pe ordinea de zi s-a regăsit și proiectul privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici faza SF/DALI pentru „Construirea, organizarea și dotarea unui nou Acvariu în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța“. Proiectul a fost votat în unanimitate. Valoarea totală a investiției este de 74.943.637,57 lei, fără TVA.

Oportunitatea investiției se bazează pe motive coerente de ordin tehnico-economic, raportate la necesitățile unui oraș de nivelul Constanței. Mai multe detalii despre acest Acvariu ne-a dat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu, direct implicat în proiect.

„Acvariul actual are o capacitate de acces limitată a numărului de vizitatori, la maximum 60, standardele în ceea ce privește siguranța acestora fiind tot mai severe. Totodată, clădirea din 1958 este depășită din punct de vedere al facilităților oferite atât turiștilor, cât și materialului biologic, dar mai ales este complet disfuncțională din punct de vedere al eficienței economice. Noul Acvariu va fi un obiectiv turistic modern, unic la nivel național, prin tematica propusă, și va rivaliza cu cele mai frumoase acvarii din centrul și sud-estul Europei, putându-se, astfel, oferi Constanței un obiectiv de mare importanță care, împreună cu proiectul de extindere a Delfinariului, noul Teatru de Copii și proiectul de biodiversitate, va contribui la dezvoltarea coerentă tehnico-economică a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii”, a declarat Petre Enciu.

Concret, se propune construirea unei clădiri cu regim de înălțime D+P+1Etaj+Etaj tehnic, cu funcțiunea de Acvariu. Astfel, se vor amenaja un teren în jurul investiției, alei pietonale, alei carosabile și spații verzi. Clădirea va avea o suprafață construită de aproximativ 2.830 mp, cu un circuit vizitabil de minimum 270 ml.

„La demisol se vor amenaja stația de filtrare, bazinele de compensare, circuitele şi traseele de încălzire, respectiv răcire, cu centrale aferente, grupuri sanitare, camerele centralei termice, camere pentru tablouri electrice, vestiare etc. La nivelul parterului s-a propus amplasarea principalului spațiu de vizitare, cu două intrări și două ieşiri, pentru a optimiza circuitul vizitatorilor, dar şi pentru a permite funcționarea Acvariului cu un program extins, în raport cu parcul zoologic.

Clădirea Acvariului va avea spații de primire (hol central tip atrium, cu recepție), spații de vizitare cu acvarii în care se vor putea observa specii de peşti din două bazine (dunărean, respectiv al Amazonului), secție pentru pinguini, cu o zonă acvatică şi una stâncoasă, spațiu de prezentare tip amfiteatru, spații pentru comerț (suveniruri, vederi, spațiu pentru vânzare bilete etc.)”, a mai spus Enciu.

Spațiul expozițional va avea două zone de vizitare tip tunel, cu teme diferite (Marea Neagră şi Oceanul Planetar). Între aceste două bazine se va realiza un spațiu central, ce va corespunde prin decor cu o corabie scufundată, cu ferestre ce vor permite şi alte perspective de vizionare a peștilor din cele două bazine. La ieşire se vor amenaja zone muzeale ce vor expune istoria pescuitului şi acvarii cu exponate specifice, dar şi material foto-video.

La etaj se vor amenaja spații de recreere şi educație, prin spațiul pentru bibliotecă, zone de vizionare a bazinelor de la luciul apei şi de hrănire peşti, zona entertainment. Spațiile administrative şi birourile se vor repartiza tot la etaj. Aici vor fi amenajate săli de conferințe, proiecție film, dar şi cafenele interioare şi exterioare. De asemenea, se vor construi două cascade cu apă de adâncime care, prin temperatura constantă, vor încălzi/răci incinta. În plus, se vor realiza cel puțin zece zone de expunere a unor diferite specii de peşti şi amfibieni, în zone de contact cu publicul, iar la etajul tehnic se propune amenajarea spațiilor pentru acces în bazine și acvarii pentru carantinarea animalelor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5075 secunde