Ioan Mihai Nache: "Noi nu suntem un muzeu clasic, ci suntem un muzeu viu"

4853

Articole de la același autor

Director interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța din luna aprilie 2023, Ioan Mihai Nache încearcă să facă tot ce-i stă în putință ca instituția să funcționeze normal. Din păcate, complexul își desfășoară activitatea cu un colectiv insuficient și, pe deasupra, și prost plătit, în condițiile în care unii angajați sunt nevoiți să presteze o muncă fizică extrem de solicitantă, obositoare, de la primele ore ale dimineții până seara târziu. Vorbim de o muncă ce începe cu o curățenie temeinică în cuștile animalelor, pe o căldură sufocantă, și se termină prin a le da mâncare și apă viețuitoarelor din microrezervație.





Zilele toride din acest sezon estival nu au afectat doar oamenii, ci și pe bietele animale, de care au grijă, zilnic, o mână de angajați. Acești salariați intră în cuștile lor, le curăță locurile în care stau, le schimbă fânul, au grijă să aibă apă curată, mâncare proaspătă tot timpul etc. Pentru acești oameni, nu contează că afară sunt 35 de grade Celsius sau că plouă. Ei pun mâna pe lopeți și fac curat, strâng mizeria pe care o lasă în urma lor „locuitorii” microrezervaţiei. Nu au încotro. Este munca lor şi trebuie să facă ce trebuie, pentru ca animalele să nu aibă de suferit din nicio cauză. Iar dacă muflonii, cerbii lopătari, căprioarele, zebrele sau alte animale se mai ascund prin adăposturi și sub umbrare, salariaţii nu pot face acest lucru. Intră la ele, le schimbă periodic apa şi au grijă ca alimentația lor să cuprindă cât mai multe legume și fructe, în vederea hidratării, au precizat reprezentanţii instituţiei.



Din nefericire, în ciuda muncii grele pe care o depun, ei încasează la sfârşit de lună salarii foarte mici, lucru confirmat şi de managerul interimar Ioan Mihai Nache. „Sunt puțin frustrat dintr-un singur motiv, şi anume că acești oameni, care își fac foarte bine treaba, nu sunt remunerați pe măsura efortului depus. Eu încerc să le spun tuturor că aici sunt salariile mici şi că angajaţii trebuie să înţeleagă că noi nu suntem un muzeu clasic, ci suntem un muzeu viu. Oamenii aceștia ar trebui plătiți mai bine, în condițiile în care muncesc continuu, de la ora 7.00 la 21.00. Au grijă de animale, au grija curții şi nu numai. La acest moment, avem aproximativ 60 de angajați și sunt puțini, deci există deficit de personal. Complexul a funcționat cel mai bine când au fost o sută de salariați, dar în timp s-au tot tăiat posturi şi s-a ajuns la această cifră. Acum, posturile le avem blocate, dar chiar și aşa, facem tot posibilul să ne descurcăm, deși este foarte greu”, a declarat directorul pentru „Cuget Liber”.



În plus, peştii care fac deliciul vizitatorilor care ajung la microrezervaţie au, şi ei, nevoie de îngrijiri suplimentare, în condiţiile în care unii cetăţeni confundă bazinul lor cu Fontana di Trevi de la Roma şi aruncă mereu monede în apa în care înoată peştii. Degeaba li se explică oamenilor că nu trebuie să mai arunce bani în apă, ei tot o fac, murdărind bazinul şi intoxicând peştişorii.

Ca planuri, Ioan Mihai Nache a precizat că, în prezent, aflându-ne în plin sezon estival, sunt preocupaţi de gradul de satisfacţie al vizitatorilor care le trec pragul. „La acest moment, avem trei reprezentații standard, la orele 11.00, 15.00 și 18.30, cu posibilitatea de a suplimenta cu un spectacol, la ora 13.00, în funcție de fluxul de turiști. Referitor la contractul cu antrenorii ucraineni, acesta s-a încheiat, dar delfinii evoluează, în continuare, în bazin, cu ai noştri, în baza unui contract de salvare”, a adăugat directorul. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.286 secunde