Microrezervaţia se degradează văzând cu ochii. "De trei ani de zile s-au făcut numai cârpeli"

781

Articole de la același autor

În spatele Delfinariului de pe bulevardul Mamaia nr. 255, în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, constănţenii pot admira animalele şi păsările din Microrezervație, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 12 hectare. Din păcate, timpul și-a spus cuvântul: gardurile au început să se mai rupă, multe lucruri s-au uzat, altele necesită reparații. Într-un cuvânt, unul dintre locurile preferate ale prichindeilor se deteriorează văzând cu ochii.

Mergând dintr-o parte într-alta a microrezervației, este imposibil să nu observați pe ici-acolo câte un gard puțin rupt, vreo șipcă mai șubredă, cu vopseaua scorojită pe ea. Oamenii nu se sperie, ci merg mai departe, trec prin dreptul fiecărui ţarc de animale. „Am văzut că unele şipci nu par prea rezistente şi sperăm că nu vor fi probleme. Noi venim aici în fiecare weekend şi nu ne-ar plăcea să ne trezim cu vreo zebră, de exemplu, pe lângă noi”, ne-a mărturisit Maria I. „Şi nouă ne place să vizităm periodic animalele şi sperăm că gardurile sunt sigure, pentru ca animalele să nu poată trece de partea cealaltă şi să rănească, Doamne fereşte, pe cineva”, a precizat Virgil M.

În acest context, este, neapărat, nevoie ca frumoasele viețuitoare care trăiesc în acest spațiu să beneficieze de condiții de trai decente, mai ales în contextul în care locul s-a îmbogățit în ultimii ani cu numeroase animale și păsări. Altfel spus, ele au nevoie de o „casă” modernizată, nu doar de un teren mare, toate acestea pentru a putea trăi într-un mediu sănătos și plăcut.

Menţionăm că acest obiectiv a fost deschis în urmă cu 38 de ani, în ideea de a le oferi vizitatorilor o imagine cât mai complexă asupra naturii dobrogene. La ora actuală, patrimoniul acestui obiectiv deţine avifauna acvatică (pelicani, lebede, raţe şi gaşte sălbatice), avifauna terestră (păuni, fazani) şi mamifere (mufloni, cerbi lopătari,capriori), care se regăsesc în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării şi Rezervaţia Negureni. Şi, da, o mare parte din aceste exemplare sunt monumente ale naturii şi specii rare cu o reprezentare tot mai redusă în biotopurile naturale, deci un motiv în plus pentru a li se crea condiţii.

Ce spune directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, Ionuţ Nache, despre această situaţie? „Deocamdată, suntem în stand by, din cauza ultimei Ordonanţe de Guvern, privind cheltuielile. Aşteptăm să vedem cum se aşază lucrurile. Eu îmi propusesem, în primul rând, acum, la început de mandat, să încep cu microrezervaţia, să facem reparaţii, grajduri, locaţii noi, să reamenajăm tot ce înseamnă specii de animale pe zone. Totodată, ne dorim să aducem şi alte animale, să facem schimb cu alte grădini zoologice din ţară. În plus, ne-am gândit şi la un loc de joacă destinat copiilor, mai mare şi separat de microrezervaţie, pentru că, din punctul meu de vedere, să le combini nu cred că este tocmai oportun. Bineînţeles, este nevoie de digitalizare, pentru a evita disconfortul vizitatorilor, care formează cozi imense la casele de bilete. De trei ani de zile nu au mai fost efectuate niciun fel de lucrări, doar în regie proprie şi numai cârpeli. Ca urmare, aceste lucrări sunt absolut necesare. Între timp, personalul este foarte atent şi se asigură, zilnic, că totul este în regulă şi că nu sunt probleme”, a declarat managerul, pentru „Cuget liber”.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9278 secunde