Poştaşii au ieșit în stradă! "Am fost loviţi la colţul blocului, alergaţi de câini, dar mereu la datorie"

2431
Poştaşii au ieșit în stradă!
De ani de zile, poştaşii din întreaga ţară lucrează pe salarii mici, majoritatea primind pentru munca prestată salariul minim pe economie. Pentru că le-a ajuns „cuțitul la os”, de circa o lună au declanşat ample acţiuni de protest pentru a-şi cere drepturile: bani mai mulţi, condiţii de muncă, uniforme etc.



Luni, 30 mai, i-a venit rândul judeţului Constanţa să organizeze astfel de proteste. Aşa că reprezentanţii poştaşilor din şase zone au pichetat Prefectura Constanţa, cu speranţa că lucrurile se vor ameliora şi că cineva îi va asculta şi pe ei şi le va rezolva problemele. Potrivit liderului de sindicat de la malul mării, Ivan Palii, protestul din faţa Prefecturii s-a organizat, în special, din cauza salariilor foarte mici. „Ne dorim creşterea salariilor, în condiţiile în care aproximativ 80% dintre angajaţii Poştei Române primesc salariul minim pe economie, deci în jur de 1.700 lei. Totodată, ne interesează majorarea tichetelor de masă şi ca toţi poştaşii să aibă echipamente şi uniforme de protecţie, pentru că, în general, factorii poştali fac mult teren şi este nevoie de aşa ceva. De asemenea, este în discuţie să ni se aducă şi nişte biciclete electrice pentru a ne transporta mai uşor dintr-o zonă în alta, dar, deocamdată nu le avem şi ne deplasăm fiecare cu ce putem, maşini personale, autobuze. Indiferent de condiţii, cert este că poştaşul a fost întotdeauna la datorie, a fost mereu responsabil, a ajuns în casele oamenilor şi le-a adus pensiile. La fel s-a întâmplat şi în pandemie, când au fost multe societăţi care şi-au restrâns activitatea sau au lucrat de la domiciliu, pentru că activitatea le-a permis, dar munca noastră nu se poate face de acasă. Poştaşul, cu masca la gură, nu s-a dat niciodată la o parte, niciodată nu a spus NU. Totuşi, vrem ca oamenii noştri să îşi recapete prestigiul de altădată, să fie poştaşii care îşi fac datoria până la capăt”, a declarat acesta, pentru „Cuget Liber”.

Liderul de sindicat a precizat că, la ora actuală, judeţul Constanţa are circa 600 de angajaţi, care merită să beneficieze de toate condiţiile necesare. „Ştim că au fost făcute investiţii, dar nu în toată reţeaua. Ne dorim aceleaşi condiţii în toate subunităţile poştale”, a subliniat Palii.

Alţi participanţii la protest au precizat că, la fel ca acum, şi în pandemie, poştaşii s-au aflat la datorie zi de zi. „Din fericire, de ceva timp nu am mai întâmpinat probleme în teren, dar au fost şi perioade când această meserie a fost foarte periculoasă. Am fost loviţi la colţul blocului, alergaţi de câini, dar mereu la datorie”, ne-a declarat un sindicalist.

Oamenii au mai reclamat, pe lângă lipsa banilor, care sunt la limita traiului de subzistență, condițiile de muncă foarte grea, solicitantă, de uzură. O altă problemă semnalată face referire la iminența pierderii unui număr semnificativ de locuri de muncă din rândul agenților poștali, al factorilor, oficiantelor, diriginților, lucrătorilor din tranzite în urma introducerii unor posibile automatizări şi în lipsa abordării unor noi linii de business.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6243 secunde