Întrunire între Primăria Constanța și agenții economici

Proceduri rapide pentru a avea beach-baruri pe plajă, la jumătatea lui iunie. "Suntem într-o situație de urgență!"

689
1

Articole de la același autor

Funcționarii Primăriei Constanța au stabilit o procedură rapidă de lucru, pentru a le elibera operatorilor de plaje actele necesare într-un timp cât mai scurt. Ținta este ca, la jumătatea lunii iunie, sectoarele licitate în această primăvară să fie deja cu beach-baruri și toalete. La întrunirea anunțată de autoritățile locale au fost prezenți puțini agenți economici, dar aceștia au dat asigurări că stațiunea Mamaia va fi pregătită pentru a primi turiștii.





Licitațiile vizând sectoarele de plajă pentru care au expirat contractele de închiriere s-au încheiat. De fapt, prima rundă de licitații, pentru că și Administrația Națională „Apele Române“ a comunicat joi, 13 aprilie, că va relua procedura în perioada următoare, pentru sectoarele care nu au fost atribuite. Dar, deocamdată, referitor la sectoarele de plajă adjudecate, acum începe greul: pregătirea efectivă pentru a oferi turiștilor cât mai multe servicii și la calitate ridicată. Pentru că, în momentul în care a expirat contractul anterior, operatorii au fost obligați să demoleze construcțiile provizorii de pe nisip, acum ei o iau de la capăt cu montarea beach-barurilor, toaletelor și racordurilor. Ceea ce înseamnă certificat de urbanism, avize și autorizații. În mod obișnuit, numai obținerea actelor poate dura trei luni, la care se adaugă măcar câteva săptămâni pentru realizarea efectivă a lucrărilor.

În aceste condiții, Primăria Constanța își dorește să vină în ajutorul operatorilor economici și să realizeze o procedură rapidă de lucru, în vederea obținerii, într-un timp mai scurt, a documentelor necesare viitoarelor amenajări, respectiv a certificatului de urbanism și a autorizației de construire.



Drept pentru care autoritățile locale i-au invitat joi, 13 aprilie, pe operatorii economici la o scurtă întâlnire pentru a stabili împreună o procedură, pentru a fi lămurite eventualele neînțelegeri, astfel încât totul să decurgă fără întreruperi. Din păcate, numărul celor care au răspuns invitației a fost unul redus. În sala „Remus Opreanu” au fost prezente aproximativ 16 persoane din partea operatorilor de plajă, mult sub așteptările primăriei.



„Suntem într-o situație de urgență, bănuiam că se va ajunge în acest punct, căci suntem aproape de Paște și încă nu avem contractele de închiriere a plajelor semnate. Toată lumea cunoaște termenele de la procedurile de autorizare. Scopul acestei întâlniri este să organizăm o procedură rapidă, primăria și agenții economici, încât să scurtăm perioada, iar la jumătatea lunii iunie să fiți operaționali pe plajă”, le-a transmis consilierul George Măndilă operatorilor de plajă. La întrunirea la care au fost prezenți și arhitectul șef Dan Leu, adjunctul Poliției Locale, Șerban Toader, dar și un reprezentant de la Urbanism, agenții economici au fost anunțați că solicitările lor vor avea prioritate. „Vom avea o linie de comunicare directă, de la depunerea documentelor până la eliberarea actelor. Solicitările vor fi ridicate de trei ori pe zi de la sediul din City Mall și vor avea prioritate. Doi sau trei funcționari vor fi dedicați analizării documentelor și emiterii certificatelor. Ne vom organiza astfel încât să soluționăm cu prioritate solicitările. Eu sper ca în acest fel, din durata celor 30 de zile necesare pentru eliberarea certificatului de urbanism, să economisim cel puțin 20 – 25 de zile”, a precizat George Măndilă.

La rândul său, arhitectul șef Dan Leu le-a atras atenția operatorilor să aibă clar conturat ce anume doresc să realizeze, astfel încât să nu trebuiască actele întoarse din drum, iar adjunctul Poliției Locale, Șerban Toader, le-a subliniat să acorde prioritate protecției mediului, colectării deșeurilor și respectării legislației privind construcțiile.



Nu e de ajuns efortul Primăriei Constanța, e nevoie de proceduri rapide și la alte instituții

Operatorii prezenți la întrunire au apreciat gestul autorității locale, de a găsi soluții pentru urgentarea obținerii actelor, dar au arătat că pentru a avea totul pregătit până în iunie – a fi gata până la 1 Mai nici nu mai intră în discuție! – este nevoie și de aportul altor instituții, precum „Apele Române“ și Agenția de Protecția Mediului.

Chiar și cu întârzierea cauzată de demersul ANAR, operatorii și hotelierii au arătat că stațiunea Mamaia va fi pregătită să primească turiștii, dornici de relaxare și distracții. Prezenți la întrunire, Sebastian Puznava, Adrian Dinu și Ioan Picu, operatori din cadrul Patronatului Marea Mamaia – Constanța, au atras atenția că problematică este prezența beach-barurilor și numai pe unele sectoare de plajă, nu a șezlongurilor.



„Turiștii trebuie să știe că pe toate plajele contractate vor fi șezlonguri, încă de la începutul sezonului estival. Cu beach-barurile va fi mai greu, dar trebuie să se țină cont că nu au expirat toate contractele. Mamaia va funcționa, toată lumea poate să vină la plajă fără griji!”, a afirmat Sebastian Puznava.

„E drept, procedurile cu licitațiile au întârziat din cauza celor de la ANAR, dar se soluționează. Stațiunea Mamaia va funcționa cu șezlonguri și tot ceea ce trebuie. Sezonul începe de la 1 Mai, când este o petrecere de câteva zile, urmează apoi o pantă descendentă a numărului de turiști. Cu toții țintim să fim gata la 1 iunie”, a afirmat și Adrian Dicu.

La rândul său, Ioan Picu a arătat că anul acesta operatorii vor instala beach-baruri demontabile, pentru a fi mai ușor de dat jos la sfârșitul contractului.

„Sperăm că anul viitor să nu se mai întâmple ca acum. Să se organizeze licitația în toamnă, nu în primăvară. Măcar am aflat anul ăsta cum trebuie să procedăm cu beach-barurile, când ne expiră contractele și acum vom ridica beach baruri-demontabile. Anul acesta nu am avut ce face, am demolat, lemnele au ajuns pe foc, acum le vom face demontabile“, a arătat acesta.





„Apele Române“: au fost adjudecate 81% dintre sectoarele scoase la licitație

Tot joi, 13 aprilie, ANAR a publicat lista celor care au adjudecat sectoare de plajă scoase la licitație. Cum preconizau operatorii, nu au fost câștigate toate sectoarele, dar procentul este mai mare decât cel prezumat de afaceriști.

„După finalizarea procedurii de închiriere a suprafețelor de plajă derulate de Administrația Națională «Apele Române» în baza Ordonanței nr. 8 /2023, nivelul total al chiriei stabilit în urma licitației se ridică la peste 50% față de valoarea totală de pornire. Totodată, 81% din subsectoarele intrate în procedura de licitație publică au fost adjudecate.

Vă reamintim că, potrivit prevederilor legislative, 50% din suma încasată va reprezenta venit la bugetul de stat, iar diferența de 50% se va utiliza pentru investiții destinate dezvoltării infrastructurii de gospodărire a apelor, inclusiv pentru plaja Mării Negre.

Administrația Națională «Apele Române» (ANAR) va relua în perioada imediat următoare procedura de închiriere pentru subsectoarele care nu au fost atribuite, precum și pentru cele care au fost eliberate ulterior.



Rezultatele privind atribuirea contractelor de închiriere sunt disponibile și pe site-ul: www.rowater.ro, în secțiunea: Anunțuri- Licitații”, au comunicat reprezentanții ANAR.

Dacă și după a doua rundă de licitații sectoarele respective nu vor fi adjudecate – potrivit unor operatori prezenți la întâlnirea cu primăria, ar fi vorba despre opt sectoare de pe care nu au fost demolate beach-barurile și, prin urmare, nu au fost licitate –, vor avea de câștigat turiștii care preferă să întindă cearșafuri, căci vor avea o zonă mai mare la dispoziție.



Comentează știrea

Ion
15 aprilie 2023
Cta

Are si primaria urgentele ei in rest toate sunt rezolvate

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0723 secunde