Produsele care s-au scumpit cel mai mult în luna februarie

267
Produsele care s-au scumpit cel mai mult în luna februarie - scumpiri-februarie-1710349791.jpg

Articole de la același autor

Prețurile au continuat să crească într-un ritm susținut și în februarie, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS), iar inflația a ajuns la 7,2%.


BNR a avertizat că dobânda-cheie va scădea doar în momentul în care şi rata inflaţiei va înregistra două luni consecutive de scăderi.


Alimentele, medicamentele, produsele cosmetice şi serviciile s-au scumpit cel mai mult de la începutul anului.


Rata anuală a inflaţiei şi-a temperat uşor ritmul de creştere în a doua lună din 2024, înregistrând un plus de 7,2% faţă de februarie 2023, după ce serviciile s-au scumpit cu 11%, mărfurile nealimentare cu 7,82% şi alimentele cu 4,4,%, potrivit datelor INS publicate miercuri.


Preţurile la alimente sunt cu 4,4% peste nivelul din februarie 2023, la mărfuri cu 7,8%, iar la servicii creşterea este de 11%.


În ianuarie 2024, rata anuală a fost de 7,4% an/an, după ce în decembrie 2023, inflaţia a coborât până la 6,6%.
Comparativ cu decembrie 2023, în februarie preţurile de consum au avut un plus mediu de 1,9%.
Cumpărăm deci mai scump cu aproximativ 7,2% majoritatea produselor. Este o medie a scumpirilor, atât produse, cât și servicii.


În continuare, unele alimente suferă scumpiri foarte mari. Este vorba despre produsele din carne și carnea propriu-zisă, care este mai scumpă cu aproximativ 7% față de aceeași perioadă a anului trecut.


Însă și peștele e mai scump, cu aproximativ 10%. Mai scumpe sunt și fructele și legumele, dar şi conservele din fructe, pe care le cumpărăm mai scump cu 13% față de anul trecut.


Însă și produsele nealimentare sunt mai scumpe, cum ar fi detergenții, pe care românii îi cumpără de la raft cu prețuri mai mari cu 23% față de luna februarie 2023.


Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, a atras atenția că dobânda cheie va scădea în momentul în care, pentru două luni consecutiv, va scădea și rata inflației, dar că o rată a inflației mai mică nu înseamnă ieftiniri, ci înseamnă o scumpire mai lentă a produselor și serviciilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4236 secunde