Video Protest pe termen nelimitat la Casa de Asigurări de Sănătate. "Unii oameni înţeleg situația, alţii ne înjură"

5108
Protest pe termen nelimitat la Casa de Asigurări de Sănătate.
Luna noiembrie a debutat cu proteste la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa. Angajaţii sunt sătui să mai muncească pe salarii mici, neactualizate din 2018, motiv pentru care, din data de 2 noiembrie 2023, activitatea de relații cu publicul este perturbată şi aici ne referim la procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale), desfășurarea programelor naționale de sănătate şi nu numai.

Având în vedere că mişcările de protest din vară nu au avut niciun ecou, de data aceasta, salariaţii ameninţă cu acţiuni pe termen nelimitat. Precizăm că toate acestea se întâmplă în condiţiile în care majoritatea angajaţilor din sistem, din întreaga ţară, au decis să intre în protest generalizat. În acest sens, ei și-au exprimat acordul cu privire la protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial. Pe plan local, vicepreşedintele Sindicatului CAS „Tomis” Constanța, Ion Silviu Constantin, a precizat că urgenţele vor fi, totuşi, rezolvate. „Nu vă pot spune până când vom protesta. Deocamdată, forurile superioare tac, deci, dacă ei tac, noi continuăm acţiunile. În acest weekend vor avea loc şi alte întâlniri şi aşteptăm să vedem ce decizii vor fi luate de săptămâna viitoare. Între timp, unii oameni înţeleg ce se întâmplă la CJAS, alţii ne înjură. Noi am semnalat situaţia de şase luni. În luna iulie am tras un prim semnal vizavi de situaţia angajaţilor din casele de asigurări de sănătate. Ni s-a promis că se rezolvă…”, a declarat acesta, pentru „Cuget Liber“.

În ce situaţie se află angajaţii? Ce spun ei despre salariile pe care le încasează?

„Suntem demotivaţi atât de nivelul de salarizare, cât şi de volumul, complexitatea activităţii, dar şi de programul informatic depăşit. Activitatea curentă nu poate fi acoperită de numărul de salariaţi existenţi, există o supraîncărcare cu consecinţe în calitatea activităţii, dar şi a stării noastre de sănătate”, ne-a declarat V.T.

„Muncim din greu şi salariile noastre sunt, în medie, maximum 3.000 lei, la care se adaugă sporul care nu este permanent şi norma de hrană, care nici ea nu este permanentă. În schimb, răspunderea noastră este enormă, vorbim de milioane de euro plăţi către furnizori”, a precizat F.M.

Din păcate, constănțenii care merg la CJAS pentru a-și rezolva problemele au simţit, deja, pe propria lor piele că angajații au suspendat activitatea cu publicul şi nu îi mai pot ajuta.

Totuşi, potrivit directorului CJAS Constanța, Luminița Nagy, în intervalul în care nu este protest (foarte mic- n.r.), se preiau solicitările celor prezenți în instituție, prioritate având cei care au urgențe. „Zilele acestea, ca urgenţe au fost: ridicarea cardurilor pentru persoanele care trebuiau externate din spital, eliberarea adeverințelor înlocuitoare de card pentru cei care aveau nevoie de servicii medicale în aceeaşi zi, actualizarea categoriei de asigurat pentru gravide etc”, a precizat aceasta.

Menţionăm că toţi cei care lucrează la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa sunt nemulţumiţi de situaţia actuală, considerând că nu este corect ca, în urma promisiunilor făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, să nu se găsească soluții prin ordonanțe de urgență decât pentru alte categorii de salariați din sănătate, cu excepția lor.

Din păcate, acest fenomen aduce grave atingeri funcționării CJAS-urilor, punând în pericol, cum spuneam, decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (spitale, farmacii), asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice, precum şi scăzând capacitatea de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate. „În fața publicului ne cerem scuze pentru această situație dificilă și pentru neplăcerile care vor urma!”, au precizat protestatarii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3336 secunde