Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa, la raport! Deficit de medici şi noi servicii pentru populaţie

1176
Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa, la raport! Deficit de medici şi noi servicii pentru populaţie - fond-cjasjpg-3-1688492272.jpg

Articole de la același autor

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța a organizat în cursul zilei de marţi, 4 iulie, o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentat bilanţul activităţii pe anul 2023. Cu această ocazie, directorul instituției, Luminița Nagy, a dezvăluit noutățile privind pachetul de bază pentru cetățeni, pachetul de prevenție și informații privind acoperirea necesarului de medici de medicină primară și de specialitate din județ.

La acest capitol, pentru asistența medicală ambulatorie de specialitate au fost încheiate anul acesta 235 de contracte cu 694 de medici cu diverse specialități clinice. În prezent, specialitățile clinice neacoperite în ambulatoriul de specialitate sunt cardiologie pediatrică, chirurgie orală și maxilofacială, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, neonatologie, oncologie și hematologie pediatrică, pneumologie, anestezie și terapie Intensivă, genetică medicală. Din păcate, pentru toate specializările enumerate nu li s-a adresat niciun furnizor pentru încheierea contractului. Ca urmare, deficitul în ambulatoriu este de 14 medici reumatologi, nouă medici de medicină internă, cinci oncologi, şapte oftalmologi etc. De asemenea, la acest moment există un deficit de medici de familie în Mangalia, Medgidia, Eforie, Hârșova, Mihail Kogălniceanu, Albeşti, Castelu, Chirnogeni, Ciobanu, Dobromir, Cuza Vodă, Dorobanţu, Rasova.

În altă ordine de idei, CJAS a derulat pe parcursul lunii iunie 2023 procesul de contractare pentru furnizarea de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, în conformitate cu noul Contract-Cadru.

Bonificaţii pentru medicii din mediul rural

„În urma sesiunii de contractare, au fost încheiate 1.052 de contracte, cu 48 de contracte mai multe decât cele aflate în derulare la data de 30 iunie 2023. Dintre cei 48 de furnizori nou intrați în relație contractuală cu instituția noastră, 15 au încheiat contracte pentru furnizarea serviciilor medicale dentare, şapte furnizori pentru furnizarea asistenţei medicale de medicină fizică şi de reabilitare în ambulatoriu, 14 pentru asistența medicală ambulatorie de specialitate, patru furnizori pentru acordarea dispozitivelor medicale şi nu numai. Așadar, pentru asigurarea accesului asiguraților la serviciile medicale, la medicamente și la dispozitive medicale, în anul 2023, se vor derula 1.052 de contracte. De asemenea, precizăm că județul nostru se află printre primele județe din țară ca număr de spitale, atât publice, cât și private. Ca număr de paturi contractabile pe județ, situația se prezintă astfel: 3.465 de paturi au fost contractate cu spitalele publice, 694 de paturi au fost contractate cu spitalele private. În ceea ce privește bugetul, pentru toate tipurile de asistență medicală, medicamente şi dispozitive medicale (inclusiv programele naționale de sănătate), pentru semestrul I 2023, am avut un buget de 672.855.060 lei, iar pentru semestrul II avem un buget de 671.751.378,02 lei (urmează și rectificarea de buget)”, a precizat managerul.

Referitor la noutăţile din sistem, purtătorul de cuvânt al CJAS, Aura Drăgoi, a precizat că anul acesta s-au introdus noi măsuri în scopul reducerii disparităţii dintre mediul rural și cel urban, în privința accesului la servicii medicale, prin crearea de stimulente în scopul atragerii medicilor de familie în zonele rurale slab acoperite/neacoperite cu asistenţă medicală primară. Astfel, medicul care va alege să îşi desfăşoare activitatea într-o localitate din mediul rural va avea o bonificaţie de 50% față de veniturile pe care ar putea să le obțină în mod similar în mediul urban, sau de 100% dacă în localitate nu există niciun alt medic de familie/punct de lucru. „Noul Contract- Cadru prevede nişte stimulente pentru medici, pentru ca ei să fie atraşi şi de zonele rurale. Dacă vor alege o localitate de aici, medicul respectiv va avea o bonificaţie de 50% faţă de veniturile pe care le putea obţine în mod similar, într-o localitate din mediul urban. Dacă va activa într-o zonă în care nu există nici un medic, atunci bonificaţia va fi de 100%”, a adăugat aceasta.


În plus, noul contract include o mulţime de servicii de prevenţie. Astfel, în pachetul de servicii de bază, adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultațiile de prevenție. Tot în scopul consolidării prevenţiei, medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații.

Pentru analizele medicale de laborator, recomandate de medicii de familie persoanelor cu vârsta de peste 40 ani, în cadrul consultaţiilor preventive din pachetul de bază, precum şi pentru analizele şi investigaţiile medicale legate de sarcină recomandate de medicii de familie şi medicii de specialitate obstetrică-ginecologie, în cadrul consultaţiilor de monitorizare a evoluţiei sarcinii, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se pot suplimenta prin acte adiţionale. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.4378 secunde