Semnal de alarmă! Criză de medici de familie, la Constanța!

104793
1

Articole de la același autor

La nivelul întregii ţări sunt probleme cu medicii de familie, peste tot existând localităţi care au o repartiţie inegală în ceea ce priveşte numărul de specialişti în acest domeniu. De cele mai multe ori, în centrele universitare există o condensare de medici, în timp ce numeroase zone din ţară înregistrează un deficit. Cu această situaţie ne confruntăm, bineînţeles, şi la Constanţa. De exemplu, comuna Rasova nu are, în prezent, niciun medic de familie, iar în alte localităţi, precum Albeşti, Castelu, Chirnogeni, Ciobanu, Cuza Vodă, Dobromir, Dorobanţu, Mihail Kogălniceanu, numărul lor este insuficient.

Menţionăm că, în prezent, în judeţul Constanţa activează un număr de 362 de medici de familie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Aura Drăgoi, la momentul actual, avem 15 localităţi cu deficit, în sensul că în unele localităţi ar fi necesari mai mulţi medici de familie, raportat la numărul de locuitori. „O singură localitate, Rasova, nu este acoperită de un medic de familie, deoarece, de aproximativ trei săptămâni, acesta s-a mutat la Medgidia. În curând, după ce vor fi perfectate actele necesare, un alt medic de familie din Adamclisi va deschide un punct de lucru în Rasova. În aceste trei săptămâni, mulţi pacienţi din Rasova au preferat să meargă, atunci când au avut nevoie, la fostul medic de familie, în Medgidia. Pe lista localităţilor cu deficit se află Cernavodă, Eforie Sud, Hârşova, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Albeşti, Castelu, Chirnogeni, Ciobanu, Cuza Vodă, Dobromir, Dorobanţu, Mihail Kogălniceanu”, a precizat reprezentantul CJAS.

Toate acestea în condiţiile în care la examenul de rezidenţiat din noiembrie 2022 au rămas sute de locuri neocupate pe medicină generală, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii a decis organizarea unei noi sesiuni de rezidenţiat pentru medicina generală pe 14 mai.

„Avem probleme, pentru că în oraşe sunt sedii abandonate din punct de vedere urbanistic, nu sunt vândute colegilor, sunt redevenţe uriaşe şi pentru care ar trebui să se investească mult în partea de consolidare”, a declarat preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu. Cadrul medical a precizat că specialitatea medicinei de familie nu este atractivă pentru studenţi şi a insistat că trebuie depuse eforturi pentru a remedia această problemă.

Pe plan local, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie „Tomis”, dr. Laura Condur, ne-a declarat că toate acestea sunt adevărate, dar pentru a schimba ceva, trebuie schimbată inclusiv gândirea intrării în rezidențiat.

„În general, toți tinerii specialiști, nu numai medicii de familie tineri, doresc centre urbane mari, centre universitare, dacă se poate. De aceea este criză de medici pe toate specialitățile în orașele mai mici și, bineînțeles, în mediul rural, vizavi de medicina de familie. Deşi un medic adevărat, care să învețe medicina practică, holistica, să învețe comunicarea cu pacientul, să devină empatic faţă de pacient, se formează în medicina rurală (măcar un an), apoi să meargă la rezidenţiat. Este o părere personală doar, însă formată prin experienţa profesională. De exemplu, în Constanța au fost zece locuri la rezidenţiat în 2022 şi s-au ocupat cinci. În Centrul Universitar Constanța avem în jur de 60 de rezidenţi pe Medicina de Familie, aflați în pregătire (rezidenţiatul este de patru ani). Un aspect îmbucurător este, totuşi, că în ultimul an, avem solicitări în creștere pentru înscriere în rezidenţiat de Medicina de Familie, ca și a doua specialitate, și rezidenţi din altă specialitate care, îndeplinind condițiile necesare, doresc să își schimbe specialitatea și să se transfere pe Medicina de Familie”, a declarat medicul Laura Condur, pentru „Cuget Liber”.



Comentează știrea

Medic
6 februarie 2023
Bătaia de joc a sistemului

Bineînțeles că e criza, cine sa se facă medic de familie când sistemul își bate joc constant de ei, lucrez în sistem și știu ce vorbesc, n-aș sfătui pe nimeni sa aleagă aceasta specialitate. Bătaia de joc a sistemului , bătaia de joc a pacienților. Dragi mediciniști nu va faceți medici de familie, veți regreta.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3782 secunde