Furnizorii de servicii medicale, trași la răspundere de Casa de Asigurări de Sănătate Constanța

1540

Articole de la același autor

Pe parcursul anului trecut, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța a realizat aproape 900 de acțiuni de control, la 603 furnizori de servicii medicale, la o parte dintre ei fiind înregistrate o mulțime de nereguli. S-au verificat furnizorii de servicii medicale, dar și câțiva angajatori ai căror salariați beneficiază de concedii medicale conform OUG nr. 158/2005, cu modificările şi completările ulterioare. Menționăm că o parte dintre acțiunile de control efectuate la furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale şi materiale sanitare au fost inopinate.

Inspectorii CJAS au avut un an încărcat în 2022, desfășurând controale peste controale, în urma cărora au fost imputate sume în valoare de 1,3 milioane lei (sumă recuperată în totalitate), pe diferite tipuri de asistență medicală. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Aura Rădoi, pe partea de asistență medicală primară, s-a procedat la imputația unor prescripții medicale eliberate unor pensionari ce nu se încadrau în cadrul programului de compensare cu 90% a anumitor medicamente, precum și imputația unor prescripții medicale compensate 100%, eliberate în baza unor legi speciale, unor persoane ce nu dețineau legal această calitate (veterani, persoane cu handicap, revoluționari, plată directă, șomaj).

În alte situații, reprezentanții CJAS au fost nevoiți să ia decizia de imputare a unor prescripții/servicii medicale acordate unor pacienți ce figurau internați sau a unor servicii clinice acordate pe baza unor bilete de trimitere cu perioada de valabilitate depășită.

În ceea ce privește asistența ambulatorie de specialitate paraclinică, aici s-au imputat investigații paraclinice efectuate pe perioada când pacienții se aflau internați în regim de spitalizare continuă. De asemenea, furnizorii au primit avertismente pentru nerespectarea obligației de notificare a CJAS despre modificarea oricăreia dintre condițiile care au stat la baza încheierii contractului de furnizare de servicii medicale.

Servicii medicale dublate și eronate raportate în aceeași zi

Pe partea de asistență medicală ambulatorie de specialitate stomatologică, au existat imputații pentru servicii medicale dublate pe același dinte și servicii medicale raportate eronat în aceeași zi. Principalele disfuncționalități şi iregularități identificate în cursul acțiunilor de control pe domenii de asistență medicală sunt următoarele: prescripții medicale emise unor pacienți în regim de compensare, în perioada în care aceștia figurau internați în regim de spitalizare continuă; eliberare de medicamente fără respectarea protocoalelor terapeutice; acordarea de certificate de concedii medicale fără respectarea legislației în vigoare; neraportarea consultației medicale în urma căreia s-a emis prescripția medicală /recomandarea necesară pentru procurarea unui dispozitiv medical.

Echipele de control ale CJAS Constanța au depistat nereguli și în cadrul serviciilor de asistență ambulatorie de specialitate clinică, acupunctură, planificare familială şi îngrijiri paliative. Este vorba despre prescripții medicale eliberate fără raportarea consultației, completarea incorectă a biletelor de trimitere pentru investigații paraclinice, servicii clinice acordate unor persoane care, la data prescrierii, figurau internate în regim de spitalizare continuă etc.

”De asemenea, au existat situații în care nu au fost respectate prevederile actelor normative referitoare la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, servicii medicale neefectuate. La asistență medicală de urgență la domiciliu şi transport sanitar neasistat, s-a sesizat neutilizarea tuturor resurselor (mijloace de transport și personal) în vederea efectuării curselor primite de la SAJ. În alte situații, furnizorii nu și-au respectat obligația de a nu utiliza, în campaniile publicitare ale farmaciilor aflate în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, referințe la medicamentele compensate şi gratuite sau la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu excepția informării asupra faptului că farmacia eliberează medicamente compensate şi gratuite”, a precizat reprezentantul CJAS. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3648 secunde