Dispozitivele medicale nu pot fi decontate de CJAS decât în anumite condiţii

161
Dispozitivele medicale nu pot fi decontate de CJAS decât în anumite condiţii - fonddispozitive1-1668715306.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) precizează că dispozitivele medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu se acordă asiguraţilor pentru o perioadă determinată ori nedeterminată, în baza unei prescripţii medicale sub forma unei recomandări medicale tipizate (Anexa 39 D). Aceasta este eliberată de medicul de specialitate aflat în relaţie contractuală cu CJAS, direct sau prin reprezentantul legal, numai ca o consecinţă a unei consultaţii raportate la casa de asigurări de sănătate.



Prescripţia medicală se eliberează în trei exemplare, dintre care unul rămâne la medic, altul însoţeşte cererea şi se depune la casa de asigurări de sănătate şi un exemplar rămâne la asigurat, pe care îl predă furnizorului de dispozitive medicale împreună cu decizia de aprobare a dispozitivului medica eliberată de CJAS.

Pentru obţinerea dispozitivului medical, asiguratul, unul dintre membrii de familie cu grad de rudenie I şi II, soţ/soţie, o persoană împuternicită legal în acest sens de acesta - prin act notarial/act de reprezentare prin avocat sau reprezentantul legal al asiguratului depune o cerere, actul de identitate (în copie), prescripţia medicală pentru dispozitivul medical, tehnologia sau dispozitivul asistiv şi certificatul de încadrare în grad şi tip de handicap pentru echipamentele pentru oxigenoterapie şi ventilaţie noninvazivă, după caz.

Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani se ataşează prescripţia medicală pentru dispozitivul medical, tehnologia sau dispozitivul asistiv recomandat, cu specificarea domiciliului copilului, şi certificatul de naştere (în copie). Documentele se pot transmite casei de asigurări de sănătate şi prin poştă sau prin mijloace de comunicare electronică. „Având în vedere că frecvent primim solicitări de la asigurați pentru decontarea ulterioară a dispozitivelor, dorim să facem precizarea că dispozitivele pot fi procurate doar după ce asiguratul primește decizia de aprobare de la noi. Sunt cazuri când asigurații efectuează intervenția de înlocuire cristalin, de exemplu, apoi vin și solicită decontarea acestuia, însă, potrivit legii, acest lucru nu este posibil. Dacă unui asigurat îi este recomandat, prin prescripția necesară, implant cu lentile intraoculare, asiguratul trebuie să depună solicitarea la noi, însoțită de prescripția medicală Anexa39 D și biometrie. Abia după ce instituția noastră îi emite decizie de aprobare, acesta poate procura cristalinul și își poate efectua intervenția. Asigurații care nu procedează așa, din păcate, nu își pot recupera banii cheltuiți pentru dispozitiv”, a precizat directorul general al CJAS Constanța, Luminița Nagy.

Precizăm că anul acesta CJAS Constanţa a aprobat 15.965 de dispozitive medicale. De acestea au beneficiat aproximativ 3.000 de asigurați, iar sumele decontate se ridică la aproximativ 4.980.000 lei.

Cele mai multe dispozitive aprobate au fost pentru protezare stomii, respectiv 7.664 de dispozitive, pentru 839 de asigurați. În prezent, pe lista de așteptare mai există aproximativ 400 de cereri, din care aproximativ 300 sunt pentru aparate auditive, solicitări pe care conducerea instituţiei speră a le soluţiona până la sfârşitul anului.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3591 secunde