S-a complicat administrarea vaccinului antigripal. Totul pe fugă, să nu-și piardă efectul

5220
Începând cu luna aceasta, s-a schimbat modul de administrare a serului care vă apără de gripele sezoniere, care nu ne dau pace în niciun an. Fiolele de ser vor putea fi procurate, mai nou, din farmacii, pe baza unei prescripţii electronice, de care vor beneficia, în mod gratuit, numai pacienţii asiguraţi și doar anumite categorii.

Dacă în anii trecuți mergeați la medicul de familie și acesta vă imuniza rapid, iată că în 2023 lucrurile stau cu totul altfel. În primul rând, dozele necesare imunizării vor putea fi procurate de către fiecare pacient în parte de la farmacie, pe baza unei prescripţii emise de către medicul de familie. Potrivit Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, doctorii care pot prescrie vaccinul antigripal sunt medici de toate specialitățile aflați în contract cu CJAS (medici de familie, epidemiologi, de boli infecțioase, pediatri și medicii din orice altă specialitate) care au un atestat de vaccinologie. Trebuie să reţineţi, însă, că, imediat ce intraţi în posesia respectivei prescripţii electronice, mergeţi la farmacie, vă luaţi vaccinul şi vă întoarceţi cât se poate de repede în cabinetul medicului vaccinator, astfel încât serul să fie administrat rapid, pentru a respecta lanţul de frig. Aşa că nu aveţi timp de pierdut. Totul va fi pe fugă, întrucât vaccinul îşi pierde efectul dacă nu este ţinut la rece, la anumite temperaturi.

Beneficiază de prescrierea, eliberarea şi decontarea în regim de compensare 50% din preţul de referinţă toate acele persoane cu vârsta cuprinsă între 45 de ani şi 65 de ani fără boli cronice și de 100% din preţul de referinţă - alte categorii de persoane. Ca urmare, nu se impune plata la achiziționare pentru următorii: copiii cu vârsta cuprinsă între șase luni şi 19 ani; gravidele; persoanele cu vârsta între 19 ani şi 65 de ani care prezintă bolile cronice enumerate în Ordinul 3120/2023. În această categorie intră cei cu boli cardiovasculare; boli respiratorii; boli renale; boli hepatice; boli neurologice; boli metabolice; boli oncologice; boli autoimune; malformaţii congenitale; obezitate; asplenie; persoane cu infecţie HIV/SIDA, cu terapie imunosupresoare. Acestora li se adaugă cei care au suferit un transplant, cei cu imunosupresie congenitală, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar.


„Atenţie! Prescripţia medicală electronică pentru prescrierea vaccinurilor gripale are o valabilitate de maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJAS, Aura Drăgoi.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7161 secunde