Se schimbă modalitatea de administrare a vaccinului gripal

2082
Se schimbă modalitatea de administrare a vaccinului gripal - interviugindrovelhomepage1239412-1694006618.png
Coordonatorul Grupului de Vaccinologie al Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Gindrovel Dumitra a explicat ce anume se schimbă anul acesta din punctul de vedere al administrării vaccinului gripal în rândul pacienţilor. Astfel, vaccinul va putea fi procurat de la farmacie, pe baza unei prescripţii electronice, prescripţie de care vor beneficia numai pacienţii asiguraţi.


Dr. Gindrovel Dumitra a precizat că pacienţii cu boli cronice vor putea primi această prescripţie electronică atunci când vor ajunge la medicul de familie pentru prescripţia lunară a tratamentului. Pe baza acesteia vor putea merge la farmacie să ridice vaccinul, şi, dacă nu se vor vaccina imediat după ce au ridicat vaccinul, trebuie să-l transporte spre casă într-o geantă specială izotermă şi să-l depoziteze apoi în frigider la o temperatură de 2-8 grade celsius. Practic pacientul este responsabilizat, în ceea ce priveşte păstrarea lanţului de frig, astfel încât să ne asigurăm că produsul respectiv este eficace în continuare.


Prin acest mecanism vor putea procura vaccinul cei aflaţi în grupele la risc, dar şi cei care nu au boli cronice, pe baza unei programări la medicul de familie, informează news.ro


“Din grupele de risc, definite de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, fac parte copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 5 ani, gravidele, personalul medical şi personalul de îngrijire, orice persoană cu vârsta de peste 65 de ani indiferent dacă are sau nu boli cronice, precum şi persoanele care nu fac parte din aceste grupe dar care au boli cronice. Iar bolile cronice vor fi enumerate în Ordinul de Ministru care urmează să apară astfel încât să acopere într-adevăr populaţia care se află la risc pentru a nu dezvolta forme severe de boală”, a explicat Dr. Gindrovel Dumitra.


Vaccinurile pentru grupele de risc vor avea o compensare de 100%, deci nu vor plăti niciun leu pe vaccin în farmacie, şi va exista o grupă la risc a persoanelor între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice şi care vor beneficia de vaccinul compensat 50%.


„Mai este încă un element foarte important, faptul că nu doar medicul de familie va fi capabil să prescrie această reţetă, ci şi orie alt medic care să spunem are această competenţă, dau un exemplu, în cazul pacienţilir cu anumite boli respiratorii cronice, boala pulmonară obstructivă cronică, astm bronşic, ei bine, şi medicul pneumolog va putea să prescrie reţeta pentru vaccinul gripal sau pentru cel pneumococic, astfel încât să simplificăm acest parcurs, accesul pacientului la aceste vaccinuri”, a explicat medicul.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6701 secunde