Refugiaţii ucraineni, cazaţi în campusul "Henri Coandă". Nu vor plăti chirie şi nici utilităţi

4725
1

Articole de la același autor

Primăria Constanţa intenţionează să pună la dispoziţia refugiaţilor din Ucraina care au ajuns la noi în zonă locuri de cazare în 25 de apartamente din campusul social „Henri Coandă”. Ucrainenii nu vor plăti chirie, dar nici cheltuielile la utilităţi. În prezent, în judeţul Constanţa, sunt înregistraţi peste 1.000 de refugiaţi, cei mai mulţi cazaţi în hoteluri şi pensiuni sau spaţii ale instituţiilor statului.

Consilierii locali constănţeni vor vota, sâmbătă, 12 martie, în cadrul unei şedinţe extraordinare, un proiect de hotărâre care vizează alocarea cu titlu gratuit la chirie a unor locuinţe aflate în campusul „Henri Coandă” pentru refugiaţii din Ucraina. De asemenea, vor fi subvenţionate cheltuielile generate de folosinţa locuinţelor de către refugiaţi, reprezentând utilităţi (apă, curent electric, agent termic).

Proiectul a fost iniţiat de primarul Vergil Chiţac, „având în vedere degradarea situaţiei de securitate din Ucraina, generată de conflictul militar care se desfăşoară pe teritoriul Ucrainei şi care a generat exodul populaţiei din zonele afectate către statele învecinate, determinând astfel apariţia unei crize umanitare reprezentată în principal de nevoia de a asigura nevoile de bază, respectiv cazare şi condiţii minime de igienă”. Astfel, 25 de apartamente din mai multe blocuri de pe aleea Umanităţii din campusul social vor fi puse la dispoziţia refugiaţilor ucraineni.

Între timp, autorităţile din întreg judeţul caută şi pregătesc spaţii de cazare pentru cei care fug de războiul din ţara lor. Deja au fost identificate mai multe săli de sport, cămine şi internate, atât în mediul urban, cât şi la ţară. „Este un cadru legal care a fost constituit pentru gestionarea situaţiei privind refugiaţii din Ucraina. În conformitate cu prevederile legale, spaţiile în care cetăţenii ucraineni sunt cazaţi şi care pot fi obiect al decontării de către instituţiile statului sunt, într-o primă fază, cele puse la dispoziţie gratuit de autorităţi sau de operatori economici, spaţii pentru care se va face o decontare de 50 lei de persoană. Aceste spaţii, pentru a putea fi utilizate şi decontate, vor trebui să fie trecute pe o listă care a fost aprobată de CJSU, care este în permanenţă actualizată. De asemenea, sunt în lucru şi vor fi operaţionalizate, în câteva zile, două platforme guvernamentale, sprijindeurgenta.ro şi unacoperis.ro, în care toţi cei care doresc să ofere ajutorul o vor putea face într-un mod organizat. Există şi acum o platformă guvernamentală, pe gov.ro este un buton, cu care puteţi accesa această platformă, în care orice doritor poate, fără niciun alt intermediar, să îşi manifeste intenţia de a ajuta, să precizeze acolo cum şi în ce mod se materializează acest ajutor, că este vorba despre o locuinţă, de un alt tip de spaţiu de cazare, de hrană, pături, medicamente sau orice altceva de care vecinii noştri ar avea nevoie”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, prefectul judeţului Constanţa, Silviu Iulian Coşa.


Potrivit acestuia, în prezent, pe teritoriul judeţului Constanţa, se află aproximativ 1.000 de cetăţeni de naţionalitate ucraineană. „În principal, este vorba despre oameni care au venit cu forţe proprii aici şi îşi susţin singuri cazarea până în momentul de faţă, dar am avut şi cazuri de persoane care, la diferite ore din zi şi din noapte, au solicitat sprijinul autorităţilor. Cei mai mulţi stau în unităţile de cazare specializate. Acolo unde vin grupuri mai mari, Direcţia de Sănătate Publică deplasează medici, care realizează o evaluare de sănătate a persoanelor sosite”, a mai spus prefectul judeţului Constanţa.



Comentează știrea

Constantean
2 aprilie 2022
Saracia

Cartierul H.Coanda a fost construit pentru oamenii mai saraci ,nevoiasi rau .Dupa nr de masini ce se vad in foto de mai sus ,se pare ca acesti oameni sunt saracani rau de tot .

Pagina a fost generata in 1.3079 secunde