Restricţiile s-au anulat, Covidul nu a plecat! Cum revine la normal viaţa românilor

1535

Articole de la același autor

În luna martie 2020, România intra în stare de alertă din cauza răspândirii rapide a noului coronavirus. Au urmat doi ani grei, cu numeroase restricţii, cu spitale pline şi mii de oameni care i-au pierdut pe cei dragi din cauza COVID-19. Miercuri, 9 martie 2022, restricţiile au fost ridicate. Viaţa începe să revină la normal în ţara noastră, chiar dacă pandemia nu s-a încheiat încă.

Starea de alertă din ţara noastră a încetat miercuri, 9 martie, la miezul nopţii, astfel că măsurile restrictive au fost eliminate. Potrivit anunţului făcut de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, masca de protecţie nu mai este obligatorie nici în spaţiile exterioare, nici în cele interioare, agenţii economici pot funcţiona fără restricţii de oră sau capacitate, iar certificatul digital nu mai este solicitat nici la intrare în instituţii, magazine, mall-uri, nici la graniţă.



Totuşi, ministrul Sănătăţii a subliniat că trebuie să fim în continuare atenţi, deoarece riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 nu a dispărut încă şi pandemia nu a fost declarată învinsă, deocamdată. „Prudenţa şi responsabilitatea individuală trebuie să fie principalele atribute ale perioadei următoare”, a precizat Alexandru Rafila.

Aşadar, odată cu ridicarea stării de alertă, purtarea măştii de protecţie nu mai este obligatorie, activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise, se pot organiza fără restricţii. Concertele, demonstraţiile, mitingurile şi alte tipuri de întruniri, în spaţii deschise, se pot organiza fără restricţii, accesul în instituţiile publice, magazine, mall-uri etc. se efectuează fără triaj epidemiologic. De asemenea, se sistează măsura suspendării activităţii, pe durată determinată, a operatorilor economici de tip restaurant, cafenea etc., iar circulaţia persoanelor şi a vehiculelor, în anumite intervale orare, nu mai este interzisă sau restrânsă. Activităţile didactice se desfăşoară cu prezenţa fizică în unităţile de învăţământ. Şi se redeschid punctele de trecere a frontierei din Carei – judeţul Satu Mare şi Lipniţa şi Dobromir – judeţul Constanţa.



Bolnavii de COVID, neizolaţi, dar cu concediu medical

„Am ieşit din starea de alertă, dar nu şi din pandemie! Respectarea măsurilor de protecţie rămâne extrem de importantă. Ce putem să facem în continuare pentru a ne proteja: să ne vaccinăm împotriva COVID-19, purtăm masca de protecţie în spaţiile închise şi în cele aglomerate, respectăm cu stricteţe regulile de igienă, ne testăm la apariţia primului sindrom asociat COVID-19. De asemenea, trebuie menţionat că încă avem un număr foarte mare de cazuri în fiecare zi, un număr foarte mare de decese cauzate de COVID-19 în fiecare zi şi peste 5.000 de români internaţi în spitale din cauza COVID-19”, precizează reprezentanţii Guvernului.



Izolarea bolnavilor şi distanţarea sunt în continuare recomandate de medici. Bolnavii de COVID vor beneficia de concediu medical, la cerere. Iar, unităţile medicale vor funcţiona în regim mixt, fără spitale exclusiv pentru pacienţi cu COVID.

Angajatorii nu mai sunt obligaţi să aibă program diferenţiat şi nici nu vor mai putea acorda şomaj tehnic. În plus, actele expirate pe perioada stării de urgenţă vor trebui reînnoite. Pentru cartea de identitate, permisul de conducere şi viza de flotant, termenul este de 90 de zile, iar pentru dovezi înlocuitoare ale permiselor de conducere este de 10 zile.

Între timp, vaccinarea împotriva COVID-19 continuă în judeţul Constanţa. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, cei care doresc vor putea primi serul în continuare, în centrele existente. „Când şi dacă vor exista centre care se vor închise sau îşi vor modifica programul vom anunţa”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al DSP Constanţa, Tudorel Ene.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2615 secunde