Rezolvaţi urgent problema toaletelor publice din Constanţa! Unele sunt mizerabile, altele sunt închise!

3984
2
Toaletele publice din municipiul Constanța sunt o reală problemă a urbei, mai ales atunci când vremea bună își face simțită prezența, iar cetățenii sunt dornici de ieșiri în aer liber pentru plimbări în spații publice, în general parcuri.

Deși Ordonanţa nr. 71/2002, privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local, prevede dreptul cetățenilor de a beneficia de WC-uri publice (curate și amenajate corespunzător) pe întreg teritoriul țării, toaletele publice din Constanța nu sunt numeroase și, chiar dacă există, stau încuiate ori mirosul neplăcut și lipsa igienei corespunzătoare îi țin pe oameni departe de ele.



În 2018, Primăria Constanța informa cetăţenii, printr-un comunicat de presă, că în Parcul Arheologic se efectuează lucrări de reabilitare și că vor fi construite trei toalete publice, a căror achiziție însumează 150.000 de euro, adică 50.000 de euro pentru fiecare toaletă; cât un apartament din centrul orașului, la acea vreme. Cetățenii constănțeni nu au fost încântați de achiziția făcută de primărie, spunând că suma reprezintă „bani aruncați pe fereastră”!



„Este incredibil câte probleme are Constanța și noi ne lăfăim cu 50.000 de euro pentru o toaletă publică. Este incredibil!”.

Cu toate acestea, în ziua de astăzi, cea mai dificilă muncă o duc mamele, ele fiind nevoite să apeleze la metode neconvenționale pentru a-i ajuta pe cei mici.

„Pe o rază de cinci kilometri de-abia dacă găsești o toaletă publică. Eu am trei copii și atunci când ies cu ei în parc nu am unde să îi duc la toaletă. Am fost la toaleta de 50.000 de euro și nu are nimic deosebit. Cu siguranță nu se justifică această sumă. Mai bine, cu acești bani făceau mai multe toalete prin oraș”, a declarat pentru „Cuget Liber” o constănțeancă.



Nici în zona Cazinoului și a Pieței Ovidiu, unele dintre cele mai vizitate spații de către turiștii și locuitorii Constanței, nu există toalete publice funcționale. Acestea au lacătul pus pe ușă de multă vreme, motiv pentru care oamenii sunt nevoiți să consume băuturi sau mâncare la terasele din Piața Ovidiu pentru a putea utiliza toaleta. Deși până în perioada sezonului estival prelungit existau două toalete ecologice (de plastic și parțial funcționale), acestea țineau departe oamenii din cauza igienei precare și a mirosului greu de suportat.



„Când eram tânără, erau toalete publice. Acum... ți-e frică de igienă. Ar fi bine să existe, dar eu în prezent chiar nu m-aș duce la o toaletă publică. Pe timpul nostru era curățenie. În vară, chiar m-am bucurat când am văzut că se deschide toaleta din Piața Ovidiu; am zis că se dau locuri de muncă, dar nu...”, susține o riverană din Centrul Istoric.

În acest context, ar fi bine ca administraţia locală să se aplece mai mult asupra problemelor cu care se confruntă cetăţenii în privinţa toaletelor publice, mai ales dacă ţinem cont că se apropie sezonul estival şi ne vom face de râs în faţa turiştilor!

Maria GAVRILĂ

Studentă anul I, Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius”




Comentează știrea

Felicitari!
27 martie 2023
anul I, Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, Universitatea „Ovidius”

Un articol util si bine structurat pe o problema esentiala de natura umana si bun simt.

Bravo!
27 martie 2023
Perspective bune pe litera

Foarte bine la litera, dar nu au vrut sa va ajute la imagine, sa trimita un specialist de Lena Forsén . Palaria acolo e toata esenta, trebuie sa se vada bine pe cadru.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7385 secunde