Vreți o primărie nouă? Doar studiile vă costă 22.000 de euro! Banii ajung la arhitectul Alin Pălimaru

2907
1

Articole de la același autor

Primăria Constanța intenționează să construiască un nou sediu, motivând că în prezent mai multe direcții își desfășoară activitatea în spații închiriate. Viitorul sediu ar urma să fie amplasat în apropiere de Pieța Griviței, pe un teren lăsat de izbeliște, dar unde, în trecut, s-a scris „o pagină din istoria” țării noastre: a fost construit primul hidroavion românesc, „Getta”. Costurile pentru viitorul imobil se anunță mari, în condițiile în care numai realizarea documentațiilor pentru următoarele etape se ridică la peste 20.000 de euro. Banii vor ajunge în conturile arhitectului Alin Constantin Pălimaru, administratorul firmei Arhi Plus Craft SRL din Constanța.



Autoritatea locală urmează să construiască un nou sediu, care va reuni sub acoperișul său unul sau mai multe servicii din cadrul Primăriei Constanța. De curând, a fost atribuit contractul privind serviciile de proiectare și documentațiile necesare pentru obținerea avizelor și acordurilor pentru „Construire imobil de birouri S+P+3E cu servicii/comerț/alimentație publică la parter”, iar valoarea acestuia se ridică la nu mai puțin de 95.000 de lei, fără TVA (113.050 lei cu TVA, adică peste 22.000 de euro). Fondurile necesare ar urma să fie furnizate de bugetul local, bugetul de stat sau alte surse.



Contractul respectiv prevede realizarea serviciilor de proiectare pentru realizarea etapelor SF, PAC, PT, DDE, CS, a documentațiilor pentru obținerea avizelor și acordurilor necesare realizării obiectivului.

Potrivit caietului de sarcini, „terenul pe care se propune intervenția aparține domeniului public al municipiului Constanța, fiind intabulat și cadastrat sau în curs de intabulare/definitivare cadastru, amplasat pe strada Griviței nr. 44, intersecție cu strada Olteniei”. Suprafața aproximativă a terenului este de 933 mp, iar propunerea este ca imobilul să conțină: „subsolul va fi compus din parcări, spații tehnice și adăpost ALA, parterul va avea configurația: pază, recepție, ghișee de relații cu publicul, grup sanitar, birou și parcare, etajul 1 – birou director general, cu grup sanitar inclus, birouri separate pentru directorii executivi cu grup sanitar comun, secretariat, sală de ședințe pentru maximum 15 persoane, birouri/departamente, grupuri sanitare femei și bărbați, kicinetă, etajul 2 – birouri/departamente, grup sanitar, kicinetă, etajul 3 – sală de ședințe mare, pentru maximum 30 de persoane, birouri/departamente, grup sanitar, kicinetă, terasă”.

„Imobilul va fi echipat cu lift care va deservi atât subsolul, parterul, cât și cele trei etaje și terasa. Se va avea în vedere analizarea realizării unui spațiu pentru arhivă și unui spațiu de mentenanță/curățenie, cât și amplasarea unei stații duble de încărcare mașini electrice”, se mai arată în caietul de sarcini. Contractul a fost câștigat de firma Arhi Plus Craft SRL din Constanța, iar durata de realizare a acestuia este de nouă luni.

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma este administrată de arhitectul Alin Constantin Pălimaru, în vârstă de 31 de ani. Societatea are un singur angajat și a fost înființată în anul 2017, principalul obiect de activitate fiind lucrări de arhitectură. Potrivit datelor raportate, firma a avut un profit de 123.973 lei în anul 2020, iar în 2021, un profit de 199.464 lei.

Cinci spații închiriate, pentru mai multe direcții și birouri

Actuala administrație a înaintat încă din 2021 ideea nevoii unui nou sediu pentru Primăria Constanța, în condițiile în care, în prezent, autoritatea publică locală își are birourile într-o laterală a sediului administrativ, pe care îl împarte cu Consiliul Județean Constanța și Instituția Prefectului Constanța. De asemenea, alte servicii și birouri își desfășoară activitatea în spații închiriate. Potrivit reprezentanților Primăriei Constanța, în prezent sunt închiriate spațiile din strada Cuza Vodă nr. 27 – unde își desfășoară activitatea Direcția Cultură, Educație, Sport, Turism, Serviciul Administrativ, Tehnico-Economic și Compartimentul Administrarea Unităților de Învățământ Preuniversitar; strada Ștefan Mihăileanu nr. 10 – Direcția Generală Gestionarea Servicii Publice; strada Amzacea nr. 13 – Direcția Generală Poliția Locală și Biroul Sprijinire și Îndrumare Asociații Proprietari; bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116 (în incinta City Park Mall, aripa nouă) – Centrul de Informare Cetățeni; strada George Enescu nr. 4 – Serviciul Autorizare Agenți Economici, Biroul Registrul Agricol, Biroul Publicitate. Pentru sediul de pe strada Mihai Eminescu nr. 20, unde își desfășoară activitatea Serviciul de Stare Civilă (cunoscut drept Casa Căsătoriilor), nu se plătește chirie, fiind în proprietatea Consiliului Local Constanța. Cât privește valoarea chiriilor, potrivit informațiilor făcute publice de administrația locală în trecut, acestea se ridică la peste 1,7 milioane de lei pe an.



„La momentul actual, mai multe direcții din cadrul primăriei municipiului își desfășoară activitatea în sedii închiriate. Construirea unui sediu pentru desfășurarea în bune condiții a activității personalului din aparatul de specialitate al primarului este atât necesară, cât și oportună, având în vedere și economia la bugetul local care urmează să se facă”, se mai subliniază în caietul de sarcini. Potrivit reprezentanților primăriei, încă nu s-a luat decizia ce servicii sau direcții urmează să se mute în viitorul sediu. Se impune precizat însă că acesta ar urma să fie primul sediu pe care Primăria Constanța îl construiește în ultimii zeci de ani, până în prezent recurgându-se la varianta închirierii de spații.

Pe strada Griviței, nr. 44 s-a scris o pagină de istorie a aviației din țara noastră

Terenul pe care urmează să fie construit viitorul sediu al administrației publice locale are un trecut bogat, semnificativ pentru Constanța. În spațiul respectiv, ajuns astăzi o ruină înconjurată de buruieni și, adeseori, de gunoaie, a fost hala Societății de Transport, unde, în 1925, tânărul inginer Radu A. Stoika a construit primul hidroavion românesc, „Getta”. Hidroavionul era dotat cu un motor Hiero 220 CP, cu șase cilindri verticali și elice propulsivă, și era capabil să zboare opt ore, cu o viteză de 160 km/oră, la un plafon de 4.000 de metri. A fost probat la puțin timp după realizare, decolând din portul Constanța; rezultatele au fost excelente, impresionându-l pe Regele Carol II, care a recomandat aparatul de zbor Ministerului de Război, după cum nota Marian Moșneanu în publicația „Independența Română”, a Fundației Literar Istorice „Stoika”. Ulterior mutării Societății de Transport, clădirea a avut fel de fel de destinații, de la țesătorie până la băi comunale și cămin de fete.



În 1992, pe 12 august, pe fațada imobilului a fost dezvelit un ansamblu comemorativ menit să reamintească trecătorilor că în locul respectiv s-a scris o pagină de istorie. Dar pentru că, de-a lungul anilor, imobilul s-a degradat, în 2004, reprezentanții Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) filiala Constanța împreună cu reprezentanții Muzeului Marinei Române au reușit să mute ansamblul comemorativ în parcul Muzeului Marinei Române, unde se află și în prezent. 



Comentează știrea

22.000 de euro
24 martie 2023
Titulaura cu Nume de TragereLa"bani"

Din Titlu, profesionalism jurnalistic de exceptie. Vasile Dorel Victima e Vinovat ! Direct la zid cu piatra ! In cuprins finante de inculpat [40.000euroProfit][2021]. Pai e bine la afacere. [22.000] nu e tot profit. Max 50% -> [10.000euro] poate nici atita si ceva munca. Eu zic a fi Fair-Play. [22.000e] e o suma modica aici (mult/imensa poate pt. multi locuitori dar sint aspecte separate, 2mil euro de la UE pierdute la GropaDelfinului e mizilic atunci]. Mai trebuia la [Vina] sa veniti cu alte 2Oferte plus [ReclamatiiDeLaClienti]. Din articol ar fi nevoie si de un sediu nou si poate e mai rentabil decit sa inchiriezi. Avem bani acuma, mai deschidem un santier sint alte discutii. La mine iar e Tipar : [VinovatDesemnat] cu [IncompetentaDeVina].

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4513 secunde