Serie de nereguli descoperite de inspectorii de la ITM! Ce amenzi au fost aplicate

619
1
Serie de nereguli descoperite de inspectorii de la ITM! Ce amenzi au fost aplicate - fond-itm-1720612394.jpg

Articole de la același autor

Problema muncii nedeclarate și a muncii la negru constituie o preocupare majoră în societatea din zilele de azi, având consecințe profunde asupra economiei și a drepturilor lucrătorilor.

Muncitorii care lucrează în aceste condiții adesea nu beneficiază de protecții sociale și nu au acces la drepturile fundamentale ale angajaților, cum ar fi salariul minim garantat, concediile plătite sau asigurările sociale. În același timp, angajatorii care recurg la muncă nedeclarată evită plata contribuțiilor sociale și fiscale.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a aplicat amenzi în valoare totală de 548.000 lei în urma controalelor desfășurate în luna iunie 2024, conform Programului „Cadru de acțiuni”, aprobat de Inspecția Muncii pentru anul 2024.

În perioada 01-30 iunie 2024, inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă au efectuat 270 de controale, sancționând 35 de angajatori cu 41 de sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 30 de sancțiuni au fost amenzi în valoare de 424.000 lei, iar 11 au fost avertismente, conform prevederilor O.G. 2/2001.

În timpul controalelor, au fost identificați zece angajatori care foloseau muncă nedeclarată, fiind descoperite 13 persoane fără forme legale de angajare sau ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL. Pentru aceste abateri, s-au aplicat amenzi în valoare de 260.000 lei.

Care sunt cele mai întâlnite nereguli

Printre cele mai frecvente neconformități constatate se numără neîncheierea contractelor individuale de muncă în formă scrisă, neînregistrarea și netransmiterea contractelor în registrul general de evidență a salariaților înainte de începerea activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați, nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 175 de măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare.

În domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 132 controale, în urma cărora s-au constatat 36 neconformități, pentru care s-au dispus 36 măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere.

S-au aplicat 36 sancțiuni contravenționale, dintre care cinci sancțiuni contravenționale cu avertisment și 31 sancțiuni contravenționale cu amendă contravențională în valoare totală de 124.000 lei.

Printre cele mai frecvente deficiențe constatate în acest domeniu se numără instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor, neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecție, adaptat riscurilor specifice fiecărui domeniu de activitate.

În luna iunie 2024, au fost înregistrate 134 de sesizări ale cetățenilor, referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a contractelor de muncă, refuzul eliberării documentelor solicitate de salariați, neplata orelor suplimentare și a sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă, neîndeplinirea măsurilor dispuse în urma altor verificări, precum și nerespectarea normelor de securitate și sănătate în muncă.

Conform prevederilor O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, aceste sesizări au fost repartizate inspectorilor de muncă pentru verificări și formularea răspunsurilor în termenul legal de 30 de zile.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța continuă să monitorizeze și să verifice respectarea legislației muncii, pentru a asigura condiții de muncă legale și sigure pentru toți angajații. Cetățenii care se află în situații de acest gen sunt încurajați să sesizeze orice problemă sau neregulă pe care o întâlnesc la locul de muncă.Comentează știrea

Xerko
Miercuri, 10 iulie

Băieți, există un medicament care vă permite să vă prelungiți tinerețea. După o săptămână de administrare: erecția este super, energia este de 2 ori mai mare, a început să slăbească și, în general, se simte tânără. Îi sfătuiesc pe toți să încerce, pentru că viața este una---- https://use.my/rowirex

Pagina a fost generata in 2.3065 secunde