Unii agenţi economici ignoră controalele ITM. "Li se face dosar penal. Toleranţa este zero"

3541
Unii agenţi economici ignoră controalele ITM.

Articole de la același autor

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa efectuează anual numeroase controale care vizează atât domeniul relațiilor de muncă, dar și domeniul securității și sănătății în muncă, fiind depistate permanent persoane prestând muncă nedeclarată. Deşi, în urma verificărilor, unii angajatori sunt prinşi pe picior greşit, ei refuză să prezinte anumite documente. O altă problemă a instituţiei este întârzierea cu care sunt rezolvate, uneori, accidentele mortale de muncă.

Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa desfăşoară lunar, anual, zeci de controale în teritoriu. De exemplu, numai anul trecut, pe partea de securitate şi sănătate în muncă au fost efectuate 164 controale, unele în cadrul unor campanii naţionale, inclusiv pe staţiile GPL, în azilele de bătrâni, pe litoral etc. Activitatea acestui compartiment înseamnă, în principiu, cercetare de accidente şi control preventiv. Numărul de amenzi contravenţionale a ajuns, în anul 2023, la 336, numai pe partea de securitate şi sănătate în muncă. În plus, faţă de politica pe care a avut-o în anii trecuţi, de a avea mai multe avertismente, numărul acestora a scăzut considerabil în ultima perioadă. De exemplu, a precizat şeful ITM, Marian Becheanu, dacă în anul 2021 avertismentele reprezentau 92 de procente, în 2020 au însemnat 60 şi 32 de procente în 2023. Astfel, valoarea sancţiunilor contravenţionale, anul trecut, a ajuns la aproape 1,5 milioane de lei.

Dacă ne referim la compartimentul Control Relaţii de Muncă, aici s-a încercat identificarea permanentă a muncii nedeclarate. Din păcate, a subliniat inspectorul şef al ITM, de multe ori, s-a observat că între angajat şi angajator se realizează un acord verbal, în urma căruia se decide cum să se desfăşoare activitatea. „Uneori, salariatul ştie că el lucrează în baza unui document semnat, dar, de fapt, el nu este înregistrat în registrul general de evidenţă. Sunt şi situaţii în care agenţii economici, având fluctuaţii mari de personal, consideră că în perioada de probă au dreptul să folosească personal fără forme legale de angajare, ceea ce este total fals. Alteori, unii salariaţi au contractul suspendat pentru şomaj tehnic, dar, cu toate acestea, sunt primiţi la lucru, îşi desfăşoară activitatea, uneori lucrează cu fracţie de normă şi îşi desfăşoară activitatea peste fracţia de normă respectivă. În 2023, de exemplu, au fost efectuate 2.816 controale, 506 angajatori fiind sancţionaţi. Sancţiunile aplicate au fost în valoare de 5,2 milioane de lei. Desigur, ne confruntăm cu aceste situaţii şi în 2024”, a adăugat Marian Becheanu.

Totodată, a completat acesta, atât anul trecut, cât şi anul acesta s-a lovit de refuzul angajatorilor de a pune la dispoziţia inspectorilor de muncă documentele solicitate. Şi asta nu doar o dată…

Accidente de muncă nesoluţionate, majoritatea de anul trecut



Unii agenţi economici tratează cu ignoranţă controalele ITM şi, dintr-un motiv sau altul, refuză, în mod repetat, să depună anumite documente. „Aceştia trebuie să ştie că există un articol în Codul Muncii care spune că nepunerea repetată la dispoziţie a actelor cerute, în vederea controlului, reprezintă infracţiune, iar fapta este penală. Numai în primele luni din acest an avem deja patru astfel de situaţii, în care angajatorii au făcut acelaşi lucru, ocazie cu care vreau să-i informez că toleranţa este zero vizavi de acest aspect. Prima dată ei sunt sancţionaţi cu amendă între 5.000 şi 10.000 de lei, a doua oară mai mult, iar dacă trec mai mult de 15 zile de la cea de-a doua invitaţie, se face dosar penal şi pleacă la Parchet pentru a da explicaţii”, a declarat Becheanu.

Dacă vorbim despre accidentele de muncă, cele mortale sunt prioritatea ITM. În prezent, conform datelor Inspectoratului de Muncă din Constanţa, trendul este unul care demonstrează că lunea se întâmplă cele mai multe accidente, urmată de ziua de marţi şi apoi miercuri. În continuare, ca şi în anii trecuţi, cele mai multe evenimente sunt înregistrate la categoria de vârstă 51-60 de ani. Aici ar putea fi de vină vârsta, faptul că salariaţii consideră că au foarte multă experienţă în muncă şi nu numai. Cert este că, la fel ca şi în anii anteriori, 70% dintre situaţiile unde se întâmplă aceste accidente sunt reparaţiile navale, operare portuară. Cauzele cele mai frecvente, a explicat inspectorul, sunt generate de către salariat, care greşeşte, minimalizează riscul de accidentare, uneori creează stări periculoase la care se expune, consumă băuturi alcoolice. Nu o dată s-a constatat că, în urma cercetărilor efectuate pe accidentele de muncă, medicul legal de necropsie a confirmat starea de ebrietate a angajaţilor.

Din păcate, încă există accidente de muncă nesoluţionate. Situaţia se perpetuează, astfel că, la acest moment, sunt în jur de 60 de accidente mortale nerezolvate, cele mai multe din anul 2023. „Motivul este inexistenţa raportului medical de necropsie, care nu este finalizat din varii motive, fie că s-au cerut expertizări la Institutul «Mina Minovici», fie că serviciul medico-legal nu a putut să le pună la dispoziţie inspectorilor de muncă, deşi aceştia fac solicitări lunar în acest sens”, a încheiat şeful ITM.  



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.537 secunde