ITM Constanţa a verificat firmele care îşi expun muncitorii la agenți chimici periculoşi

411
ITM Constanţa a verificat firmele care îşi expun muncitorii la agenți chimici periculoşi - x-controale-2-1701783813.jpg

Articole de la același autor

În ultimul trimestru din an, Inspecția Muncii prin intermediul tuturor inspectoratelor de muncă din întreaga ţară a desfășurat o acțiune de control care a vizat modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru asigurarea protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoşi. Potrivit şefului ITM Constanţa, Marian Becheanu, substanțele periculoase pot fi întâlnite în aproape toate locurile de muncă, iar milioane de lucrători sunt expuşi zilnic la aceste substanțe.

„Agenții chimici periculoși generează riscuri majore la adresa securității și a sănătății lucrătorilor, deoarece pericolele sunt adesea invizibile sau nu sunt bine înțelese, putând fi cauzate de vapori, de pulberi sau de expuneri accidentale. Cadrul strategic al Uniunii Europene privind securitatea și sănătatea la locul de muncă 2021-2027 stabilește angajamente puternice pentru reducerea expunerii profesionale la substanțe chimice. Evaluarea riscurilor constituie fundamentul acestei legislații și o obligație legală pentru toți angajatorii în cazul în care, la locurile de muncă, sunt prezente substanțe periculoase. Angajatorii trebuie, de asemenea, să respecte o ierarhie specifică a măsurilor de prevenire: eliminarea, substituția, măsurile tehnice, măsurile organizatorice și nu în ultimul rând protecția individuală”, a precizat acesta.

Precizăm că obiectivele urmărite în acțiunea de control sunt următoarele: deținerea de către toți angajatorii a fișelor cu date de securitate actualizate pentru toți agenții chimici periculoși prezenți la locurile de muncă și punerea acestora la dispoziția lucrătorilor; asigurarea purtării de către toți lucrătorii expuși la agenții chimici periculoși a echipamentelor individuale de protecție adecvate. De asemenea, se are în vedere monitorizarea punerii în aplicare a prevederilor legale europene privind asigurarea securității și sănătății lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși şi centralizarea datelor în vederea elaborării rapoartelor naționale privind punerea în aplicare a directivelor/ regulamentelor europene specifice. La nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța au fost verificaţi opt agenți economici care utilizează/depozitează substanțe chimice periculoase și nu s-au constatat neconformități care să necesite dispunerea de măsuri de remediere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3698 secunde