Spitalul Mangalia reduce din paturile bolnavilor. "Desființăm saloane, ca să facem camere de mop"

5460
1

Articole de la același autor

De curând, preşedintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a declarat că CNAS are fonduri numai pentru primele nouă luni ale anului, nefiind acoperit ultimul trimestru. În aceste condiții, tuturor instituțiilor cu care CNAS are contract li se cere să facă un efort de a reduce cheltuielile şi pierderile din sistem şi să încerce să mobilizeze pacienţii să vină proactiv, în aşa fel încât prevenţia, care costă mai puţin, să îi ajute să nu se îmbolnăvească în anii următori.

În anii trecuți, unitățile sanitare au rămas mai mereu descoperite în ultimul trimestru. Nu este nimic nou. Mai grav este că unele dintre ele se confruntă cu astfel de probleme și la momentul actual. De exemplu, directorul Spitalului Municipal Mangalia, ec. Alina Dan, ne-a declarat că ei au, în prezent, facturi restante, arierate, pentru că sunt întârzieri la plata realizărilor. „Suntem deficitari la acest capitol, iar furnizorii ne bat la uşă. Ne ameninţă deja cu procese pentru facturile neachitate. În aceste condiţii, suntem constrânşi să ne chibzuim fiecare cheltuială. În ultimele două luni, ne-am îndeplinit contractul şi suntem mulţumiţi de activitatea noastră, faţă de cum au fost lunile anterioare sau cum a fost imediat după pandemie, când situaţia era cu totul alta. Acum, au fost două luni consecutive, într-un an şi cinci luni, în care s-au îndeplinit valorile de contract. Problema noastră principală este acum alta. Noi avem 295 de paturi, dar cred că numărul acestora va scădea, deoarece, în urma vizitei inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană, privind viza anuală de funcţionare, ne-au comunicat să reducem capacitatea, pentru că nu îndeplinim cubajul. Astfel, fiecare pat trebuie să aibă şapte metri pătraţi spaţiu în jur, iar în aceste condiţii, trebuie să reducem din paturi. În principiu, conform măsurătorilor, am ajunge la 211, dar vedem, pentru că este vorba despre o procedură destul de complicată. Trebuie să îndeplinim nişte cerinţe din Ordinul nr. 914, conform căruia trebuie să avem anexe gospodărești, anexe medicale, pe fiecare secție în parte, adică să avem camere de deșeuri, camere de rufe curate/murdare, iar în aceste condiții este necesar să desființăm saloane cu paturi de pacienți, să facem camere de mop. Mi se pare aberant să strici un lucru care a funcționat atât de mult timp, ca să facem anexe gospodărești, dar trebuie să le avem și pe acelea”, a declarat managerul, pentru „Cuget liber”.

La rândul său, directorul Spitalului Municipal Medgidia, dr. Dorel Oprea, a precizat că întotdeauna, în ultimul trimestru au existat probleme financiare, dar Casa de Asigurări de Sănătate a găsit soluţii, în cele din urmă. „Întotdeauna au lăsat lunile octombrie, noiembrie şi decembrie mai pe zero. Acest lucru nu se întâmplă prima dată. Problema este că noi nu avem bani nici acum, în aprilie. Ne aflăm într-o situaţie delicată, dar nu numai noi, ci şi multe alte spitale din ţară. Ce facem între timp? Suntem mai ponderați, pentru că a fost puțină opulență în pandemie, a fost belșug și aducem cheltuielile la valorile normale, dar vin puternic din spate apa, gazele, curentul, alimentele. Acestea sunt invalidante. Aşa că ne rugăm să ne intre banii. Din păcate, nici nu putea face mai mult, pentru că noi nu realizăm contractul, iar adresabilitatea este, în continuare, scăzută”, a subliniat directorul.

Întrebaţi despre fondurile din ultimul trimestru al anului şi ce va fi, purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanţa, Aura Drăgoi a declarat următoarele: „Cum bugetul se conturează în funcție de bugetul cheltuit anul anterior, dacă anul acesta, mai ales pentru tipurile de asistență medicală pentru care nu există valoarea de contract, nevoia de servicii medicale este mare (mai mare decât a fost previzionat) există posibilitatea să nu putem plăti facturile furnizorilor. Tocmai pentru că este un segment care nu poate fi previzionat, pentru că nu știm câți pacienţi vor avea nevoie de servicii medicale, fără rectificări de buget, nu putem să plătim, dacă necesarul este mai mare decât a fost anticipat”.



Comentează știrea

make
12 aprilie

Da-ti bani directoarei. Ei sa-i ajunga!

Pagina a fost generata in 0.5172 secunde