Deficit de bebeluși la Spitalul din Mangalia. "Avem şi câte două săptămâni fără nicio naştere"

4512

Articole de la același autor

Naşterea unui copil reprezintă un eveniment important, care aduce bucurii imense în viaţa părinţilor. Până să îşi strângă, însă, bebeluşii în braţe, aceştia din urmă vor trece, mai întâi, prin mâinile iscusite ale medicilor neonatologi. Ei sunt, de fapt, cei care asistă la nașterea bebelușului, fac o monitorizare completă a adaptării acestuia la viața extrauterină, oferă tratamentul necesar nou-născutului și consiliere noilor părinți, adaptată la nevoile fiecărei familii în parte.

Din păcate, în ultimii ani a scăzut foarte mult numărul medicilor cu specializarea neonatologie, numeroase spitale din România confruntându-se cu această problemă. Acesta este şi motivul pentru care, zilele viitoare, Organizaţia „Salvați Copiii” România va trage un nou semnal de alarmă, vizavi de deficitul acut de medici neonatologi din întreaga ţară, dar şi de faptul că rata mortalității infantile este în creștere în România, țară care își dispută primul loc din UE la acest capitol negativ, cu Bulgaria.

Nu ştim cum s-a ajuns în această situaţie, dar România a devenit, în ultimii ani, premiantă la acest capitol. Mai mult decât atât, sunt medici care susţin că această specializare nu atrage întotdeauna medicii tineri, întrucât nu este spectaculoasă. „Dacă la un accident auto este ceva spectaculos, este tragic, există un grad de spectaculozitate pentru privitori, dacă la o explozie e blockbuster, deci este şi mai atractiv din punct de vedere media, această situaţie nu face audienţă, nu atrage atenţia”, sunt de părere unii specialişti.

Cert este că, spectaculoasă sau nu, Neonatologia este extrem de importantă, aducând anual pe lume mii de copilaşi. Revenind la subiect, am vrut să aflăm care este situaţia în judeţul nostru, dacă avem medici suficienţi şi cum se descurcă aceştia cu bebeluşii. Şeful secţiei Neonatologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Georgia Oglindă, ne-a declarat că anul trecut s-au născut 2.688 de copii, din care 398 prematuri. Statistic vorbind, comparativ cu anul 2022, când au fost înregistrate 3.096 de naşteri, numărul bebeluşilor care au venit pe lume a scăzut cu 408.

„Noi nu ne confruntăm cu deficit de medici şi avem şi rezidenţi care ne ajută. Pe secţie avem 32 de locuri pentru mamă-copil, zece locuri în compartimentul de prematuri cronici şi 22 de locuri pe terapie intensivă”, a precizat medicul.

Mergând mai departe, se pare că nici la Spitalul Municipal Mangalia nu sunt probleme cu personalul, nu există deficit de personal, în acest compartiment. Aici, problema este cu totul alta.

„Am putea spune că este deficit de nou-născuţi. Avem şi câte două săptămâni fără nicio naştere. Mămicile pleacă la alte spitale de stat sau private, deşi secţia pe care o avem este renovată. La momentul actual, secţia de Neonatologie din cadrul Spitalului Municipal Mangalia are zece paturi pentru nou-născuţi, trei incubatoare şi o masă radiantă. În cadrul secţiei activează un medic neonatolog, şase asistente şi două infirmiere. Din păcate, nu există gardă de neonatologie, după ora 14.00. În aceste condiţii, pacienţii nou-născuţi rămân în supravegherea gărzii de Pediatrie. Deci, deficitul nu este de personal, ci de naşteri. Noi ne confruntăm cu această situaţie de câţiva ani, dar după pandemia de Covid am pierdut şi mai mult din adresabilitate, deşi avem toată aparatura necesară, incubator performant etc”, a declarat managerul, ec. Alina Dan, pentru „Cuget Liber”. Directorul a adăugat că în anul 2023 au înregistrat 194 de naşteri. În concluzie, este nevoie de măsuri pentru creşterea natalităţii şi mai ales pentru a opri declinul demografic.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5398 secunde