2023, anul în care s-au născut cei mai puțini copii în România. 49% dintre părinţi au un singur copil

1997
2023, anul în care s-au născut cei mai puțini copii în România. 49% dintre părinţi au un singur copil - 27055370347337353749178287962507-1706438238.jpg

Articole de la același autor

Anul trecut, în România s-au născut cei mai puțini copii de când se fac măsurători statistice. În fiecare an, numărul nașterilor scade cu peste 10.000. Ca să îşi construiască o carieră, femeile amână maternitatea și cu cât amână mai mult, cu atât le scad șansele de a mai avea un copil. Dar nu doar vârsta contează, ci și stresul, poluarea ori stilul de viață. Azi, 1 din 5 cupluri se luptă cu infertilitatea și singura lor șansă rămâne fertilizarea in vitro.


„Femeile din ziua de astăzi își doresc o carieră, își doresc să evolueze. S-a observat că, cu cât mai civilizată este o țară, cu atât mai târziu își doresc femeile să aibă un bebeluș”, a declarat Dr. Diana Mihai, medic primar obstetrică-ginecologie, pentru Observator News.


În 2001, era un lucru firesc pentru femei să aibă primul copil înainte de 24 de ani. Vârsta a crescut la 27 de ani în 2021. Diferența se vede și mai bine la orașe. În București, de exemplu, o femeie devine mamă pentru prima oară, în medie, după 30 de ani.


Stănescu: „În ultimii ani, se înregistrează un număr tot mai mare de cupluri care nu își doresc să aibă copii.”


49% dintre părinţi au un singur copil, 39% au doi copii, iar familiile cu minim trei copii sunt o raritate.


„În ultimii ani, se înregistrează un număr tot mai mare de cupluri care nu își doresc să aibă copii. Sunt o serie de factori care influențează această decizie. Femeia pune și ea pe primul loc cariera, nu neapărat pe primul loc, dar acordă prioritate carierei”, a afirmat Simona Stănescu, de la Institutul de cercetare a calităţii vieţii.


Medicii atrag atenția că cu cât înaintați în vârstă, cu atât scad şansele de a avea un copil.


Intervievată pe marginea acestui subiect, cântăreața Andreea Antonescu, mama a două fete, a vorbit despre experiența de a naște și înainte de 30 de ani, și după 40: „E o diferență foarte mare. Prima oară am fost însărcinată la 28 de ani, la 29 de ani am făcut-o pe Sienna. Eram foarte panicată, eram foarte stresată în permanență, eram non-stop acolo. Nu că nu aș fi și acum stresată, nu că nu aș fi non-stop cu ochii pe fetele mele, dar parcă sunt un pic mai relaxată. Nu mi-am dat seama cât sunt de curajoasă, decât când am realizat ce am în brațe și mai ales la ce vârstă”.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.0949 secunde