Tic-tac, tic-tac! Ce se întâmplă cu bătrânele ceasuri stradale din municipiul Constanța?

2557
O parte dintre constănţeni, în special cei ajunşi la maturitate, îşi aduc aminte şi acum, cu nostalgie, că, în anii copilăriei sau a adolescenţei lor în municipiul Constanţa stăteau semeţe, pe suporturi speciale, mai multe ceasuri stradale, care indicau ora exactă. Astfel de ceasuri sunt cele din zona Dacia şi cel de la ICIL, din vecinătatea Liceului Teoretic „Ovidius”. Din păcate, cel din urmă a fost scos, de curând, întrucât era foarte vechi şi nu mai putea fi reparat, susţin reprezentanţii biroului de presă al Primăriei Municipiului Constanţa.

De foarte multe ori, în momentul în care ajungeau în dreptul acestui ceas, oamenii ridicau din instinct privirea în sus, fie pentru a afla cât este ora, fie pentru a-şi seta propriile ceasuri după acesta, poate vechi, dar funcţional, care dăinuia de ani şi ani în zona ICIL. Cum timpul îşi pune amprenta asupra oricărui lucru, acesta începuse să nu mai funcţioneze ca în „tinereţe”. „Reparaţia nu a mai fost posibilă, pentru că nu mai existau piese pentru reparat”, au precizat reprezentanţii primăriei.




Alte câteva ceasuri fuseseră montate, pe stâlpi, tot cu ani în urmă, în diferite zone din oraş, care indicau ora şi temperatura de afară. Din nefericire, nici acestea nu mai funcţionează și nu mai fac parte din peisaj de multă vreme. Timpul le-a măcinat, toate rând pe rând găsindu-şi obştescul sfârşit.

Trist…Totuşi, primăria are în vedere, într-un viitor apropiat, montarea unor ceasuri stradale, 13 la număr. Zece dintre acestea vor fi analogice, cu două fețe pilotate GPS, montate pe stâlpi de susținere. Specialiştii susţin că astfel de ceasuri au un mecanism de ultimă generaţie, cu următoarele caracteristici tehnice: precizie foarte mare, similară ceasurilor atomice; realizează automat actualizarea orei la schimbarea sistemului orar vară/iarnă; rezistă la temperaturi cuprinse între - 50/+70 grade Celsius.



Primăria intenționează să monteze 13 ceasuri noi

În ceea ce priveşte alimentarea, aceasta se realizează de la o baterie cu lithium long-life (independentă de rețea), cu o durată de viată de minimum patru ani. Pentru a rezista oricăror condiţii, la frig şi la cald, carcasa ceasului este confecționată din fontă turnată, pe lateral cu elemente decorative, patinate cu vopsea aurie. Stâlpul de susținere al ceasului stradal este din fontă turnată, alcătuit din mai multe tronsoane, având o țeavă din metal de susținere pe interior (diametru 6 cm), sudată pe o placă groasă din fier care se prinde cu conexpanduri în fundația de beton și elemente decorative. Pentru a le personaliza, municipalitatea a decis ca pe ele să fie gravat numele localității, respectiv Constanţa. Ceasurile de care facem vorbire vor fi instalate în următoarele zone: parc Gară; zona ICIL; parc Poarta 6; parc Arheologic; parc Casa de Cultură; parc Tomis II; platou Esplanadă (bulevardul Ferdinand cu strada Mircea cel Bătrân); spațiu recreere - vizavi de intrarea în Consiliul Judeţean Constanţa (bulevardul Tomis 51). Ultimele două din această categorie vor fi montate în scuarul de la intersecția străzii Lebedei cu strada Remus Opreanu (Comandamentul Marinei) şi în scuarul din zona Delfinariu (bulevardul Mamaia cu strada Soveja). Alte trei ceasuri analogice, dar cu o singură față, pilotate GPS, vor fi montate pe structura din beton existentă în zona Dacia. Carcasa acestui aparat este confecționată din fontă turnată, pe lateral cu elemente decorative, patinate cu vopsea aurie, diametrul carcasei este de 700 mm și este prevăzută cu un geam din plexiglas alb. Arătătoarele orare și minutare sunt din oțel, iar suportul de prindere pe structura de beton este realizat în așa fel încât să nu pericliteze imaginea de ansamblu, au subliniat reprezentanţii primăriei. În plus, pentru vizibilitatea ceasurilor stradale analogice pe timpul nopții, s-a folosit vopsea, folie reflectorizantă pentru grafica cadranului, cât și a arătătoarelor. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4618 secunde