Tinerii ospătari, motorul teraselor de pe litoral! "Pentru acești bani alerg toată ziua"
Articole de la același autor
Alertă pe litoralul românesc! Peliculă suspectă observată în Marea Neagră! Iată ce spun specialiștii
19 Iunie 2024
Tensiuni între bone și părinți! Pe mâna cui lăsăm copilul? „M-a făcut cu ou și cu oțet!”
20 Iunie 2024
Comandamentul Litoral 2024, lansat oficial. Ministrul Economiei şi reprezentanţi ANPC, prezenţi la Constanţa
02 Iulie 2024
Terasele de pe întreg litoralul funcționează la capacitate maximă, dat fiind faptul că a început și perioada concediilor, iar canicula supărătoare îi scoate pe turiști din case, la o băutură rece.
Tinerii aleg să vină în Constanța pentru a se angaja la diverse joburi, cum ar fi ospătari, barmani, cameriști, recepționeri, vânzători de înghețată, vânzători de suveniruri, beach-boy și multe altele.
Tinerii aleg să vină în Constanța pentru a se angaja la diverse joburi, cum ar fi ospătari, barmani, cameriști, recepționeri, vânzători de înghețată, vânzători de suveniruri, beach-boy și multe altele.
În această perioadă caniculară, cei care lucrează în domeniul HoReCa susțin că terasele încep să fie pline încă de pe zi și rămân aglomerate până după miezul nopții. Căldura îi scoate din case pe turiștii care aleg să vină să se răcorească cu băuturi reci. Cu toate acestea, volumul de muncă a crescut și el.
„Seara începe nebunia. La noi la terasă este ocupat totul în proporție de 100%. Pe timp de zi primim telefoane pentru a face rezervări. Volumul de muncă este unul și mai mare în această perioadă, este de înțeles deoarece mulți oameni vin în concediu. Noi încercăm să facem față și să îi servim pe toți în timp util. Salariul mă motivează să continui, primesc 3.500 de lei, plus ce mai primesc de la clienți, adică tips”, a declarat pentru redactorii „Cuget Liber“ Andreea A., studentă din Iași, care lucrează pe postul de ospătar, la o terasă din Portul Tomis.
Cum reușesc tinerii să facă față?
Cum reușesc tinerii să facă față?
O mare parte dintre cei care lucrează vara pe litoral sunt tineri veniți din toate colțurile țării. Probabil mulți dintre noi ne întrebăm ce îi determină pe acești tineri să muncească pe temperaturi de peste 30 de grade Celsius, cu terasele pline de clienți. Atractivitatea salariilor, prieteniile care se leagă și, mai ales, tips-urile generoase pe care le primesc sunt factorii principali care fac diferența la sfârșitul zilei.
„Am un salariu foarte bun, iar cu tot cu tips pot depăși suma de 8.500 de lei pe lună. Dar pentru acești bani trebuie să alerg toată ziua, mai ales că acum avem parte de un val mare de turiști. Ne trec pragul peste 100 de turiști pe zi. E greu să le facem față tuturor, dar asta este meseria pe care ne-am ales-o, ospătăria. Eu mă bucur de bani, de experiență și de faptul că îmi fac prieteni în fiecare zi”, a declarat Maria P., studentă din București, angajată pe postul de ospătar.
Totodată, fără acești tineri, multe dintre terasele de pe litoral, dar și din lanțurile hoteliere nu ar funcționa.
„În decursul timpului am avut elevi, studenți, pe care îi avem de trei, patru ani, termină studiile, iar apoi vin să muncească. Sunt constanți, sunt copii care muncesc, își plătesc studiile, căminul, își strâng bănuți și sunt foarte, foarte buni”, a declarat pentru postul de televiziune Antena 3 Constanța, parte a trustului de presă Cuget Liber, Lahme Bolat, managerul unui hotel.
„Cred că se creează o relație reciproc avantajoasă, noi, hotelierii, practic având această mare problemă cu sezonalitatea, beneficiem de faptul că acești copii care sunt în vacanță, iată, aleg să lucreze”, a declarat Iulian Tenie, managerul unui alt hotel.
În acest moment, pe întreg litoralul românesc lucrează sute de tineri. Cu ajutorul acestora, hotelierii și patronii de restaurante își pot desfășura activitatea pe întreg sezonul estival, la capacitate maximă. Este esențial ca acești tineri să fie răsplătiți pentru eforturile pe care le depun în fiecare vară și să fie respectați.
În acest moment, pe întreg litoralul românesc lucrează sute de tineri. Cu ajutorul acestora, hotelierii și patronii de restaurante își pot desfășura activitatea pe întreg sezonul estival, la capacitate maximă. Este esențial ca acești tineri să fie răsplătiți pentru eforturile pe care le depun în fiecare vară și să fie respectați.
Articole pe aceeași temă
Vineri, 14 Iunie 2024
Miercuri, 22 Mai 2024
Cetățenii străini, așteptați să lucreze pe litoral în perioada verii. Vor exploda ofertele de muncă?
Vineri, 10 Mai 2024
Vineri, 03 Mai 2024
Marţi, 23 Aprilie 2024
Luni, 17 Iunie 2024
Miercuri, 12 Iunie 2024
Vineri, 24 Mai 2024
Joi, 23 Mai 2024