Cetățenii străini, așteptați să lucreze pe litoral în perioada verii. Vor exploda ofertele de muncă?

1184
Cetățenii străini, așteptați să lucreze pe litoral în perioada verii. Vor exploda ofertele de muncă? - sus-1715282918.jpeg

Articole de la același autor

Ofertele de muncă pe litoral și nu numai încep să curgă la nivelul județului Constanța, iar operatorii economici se pregătesc intens să realizeze oferte cât mai atrăgătoare. Acestea sunt disponibile și pentru cetățenii ucraineni, dar și pentru cei din afara Uniunii Europene care vor să își găsească un loc de muncă pe perioada sezonului estival și chiar în afara lui.

Asiaticii sunt în top din acest punct de vedere. Oare va exploda numărul de angajări și în rândul ucrainenilor în ceea ce privește domeniul turismului și HoReCa? Cu ce probleme se confruntă cei mai mulți dintre ei?

Operatorii economici de pe litoral au foarte multă nevoie, ca în fiecare an, de forță de muncă. Dacă românii se înghesuie pentru aceste locuri de muncă în perioada sezonului estival, și străinii sunt foarte atrași să muncească pe astfel de posturi. Nu mai vorbim despre locurile de muncă în alte domenii, precum construcții. Numărul muncitorilor străini care aleg să lucreze pe litoral s-a dublat în ultimii ani. La nivel național, doar anul trecut erau înregistrați peste 200.000 de angajați de peste hotare, în special din Asia. Și salariile sunt atractive pentru aceștia. Un salariu pentru un angajat străin care vine să lucreze în țara noastră în industria ospitalității începe de la 2.500 de lei și poate trece chiar peste 6.000 de lei pe lună. Județul Constanța avea, în 2023, peste 5.000 de angajați străini cu forme legale. Cei mai mulți angajați străini vin din Turcia, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh, dar și din Moldova. Imigranții din afara Uniunii Europene care vor să se angajeze în România trebuie să parcurgă mai multe etape: obținerea avizului de muncă, a vizei de ședere și a permisului de ședere.

Purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Constanța, Adelina Vlad, ne-a explicat cum funcționează procesul angajării în ceea ce privește cetățenii din afara UE. Județul Constanța este pe locul doi în ceea ce privește prezența muncitorilor străini în țara noastră, după București.

„În cazul celor aduși din emigrări, prin permisele de muncă, la noi, agenții economici solicită o adeverință în care spun că au nevoie de o persoană sau, de exemplu, de 50 de persoane aduse din Nepal, din Vietnam și așa mai departe. Dar nu știm câți aduc. Ei pot solicita adeverință pentru 50 de persoane și e posibil să corespundă cerințelor postului doar 10 și să aducă doar 10 din 50”, ne-a transmis Adelina Vlad.

Referitor la numărul cetățenilor ucraineni înregistrați, în acest moment, în evidențele AJOFM Constanța, acesta este de 5.381. Potrivit reprezentantului instituției, cetățenii ucraineni se confruntă, de obicei, cu problema lipsei de pregătire în domeniu pentru un post pe litoral.

„Noi avem aproximativ 100 de oferte de locuri de muncă pentru cetățenii ucraineni care vor să muncească în România. Sunt agenți economici care, la momentul acesta, oferă aproape 100 de locuri de muncă pentru cetățenii ucraineni. Aceștia, însă, nu prea au pregătirea necesară”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Adelina Vlad. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4976 secunde