Vechile tobogane acvatice din Mamaia, fiare ruginite rămase în picioare. De ce nu intervine Primăria Constanța?

3428
5
Vechile tobogane acvatice din Mamaia, fiare ruginite rămase în picioare. De ce nu intervine Primăria Constanța? - fond-tobogane-mamaia-1714414002.jpg

Articole de la același autor

Dacă, pe vremuri, erau pline de constănțeni și turiști dornici să se distreze, toboganele acvatice ceaușiste din stațiunea Mamaia au devenit, în timp, niște fiare ruginite care oferă oamenilor o imagine dezolantă. În prezent, două dintre acele tobogane vechi mai sunt în picioare, unul în zona Cazinou și celălalt, în zona Hotelului Orfeu. Societățile care au în administrare construcțiile nu le-au mai reabilitat între timp, iar toboganele au ajuns să fie nefuncționale. Primăria Constanța a aplicat sancțiuni, însă nu poate interveni pentru desființarea lor.



Vacanțele la mare erau adevărate aventuri datorită toboganelor cu apă din stațiunea Mamaia. Din păcate, acum acele construcții ocupă spațiul degeaba, pentru că nu mai sunt sigure pentru a fi folosite și au fost lăsate de izbeliște de către societățile ce le administrează. Autoritățile locale au împrejmuit, în zona Castel, perimetrul în care se află toboganul acvatic, pe gard fiind pusă o plasă, având în vedere că terenul aparține Primăriei municipiului Constanța. Cele două tobogane se află în administrarea societății Lord Unic SRL din Constanța.

Potrivit reprezentanților biroului de comunicare al Primăriei municipiului Constanța, recent, pe 24 aprilie a fost aplicată o amendă pentru neluarea măsurilor de conservare a toboganelor.

„Situația este în felul următor. În 2021 i s-a revocat dreptul de superficie pe terenul respectiv societății care deține acele tobogane. Primăria deține terenul, o societate deține construcția. Pentru că acele tobogane arată foarte rău, pe 24.04.2024 societatea a fost sancționată pentru neluarea măsurilor de conservare a activului tobogan, ceea ce a dus la deteriorarea elementelor constructive ale vopselei, fapt care dăunează aspectului estetic al zonei. Fapta a fost sancționată conform art. 9 pct. 7 din HCL 77/2021 cu o amendă în valoare de 2.500 de lei pentru fiecare dintre cele două tobogane din stațiunea Mamaia”, ne-au transmis reprezentanții biroului de comunicare al administrației locale.

Potrivit Hotărârii nr. 199 din 30 iunie 2021 a Consiliului Local Constanţa, terenul care fusese dat societăţii comerciale Lord Unic SRL spre exploatare revine administrației locale. Conform raportului întocmit de Serviciul Juridic din cadrul Primăriei Constanţa, contractul de superficie nu a îndeplinit cerinţele care trebuie respectate cu asigurarea validării acestuia şi nici nu au fost finalizate demersurile pentru constituirea dreptului de superficie. Autoritățile locale luau în calcul chiar construirea unor noi parcuri acvatice pe plajă, în locul celor vechi. 



Comentează știrea

Pericol Public
30 aprilie

Doar sa vrei, altfel sa nu vrea natura sa minuneze turistii la vreme de umbrela ! Pe lumea astea unii s-au desteptat de la mar, altii asa e natura lor neschimbati ! Si toboganul sa incerce sa te ajute coroborat cu natura si tot ar fi in zadar ! Multa sanatate mintala si alesilor in treburile administratiei locale !

Amenda, Forta Banului si Singele Economiei de Piata
30 aprilie

2500 lei asta e consumatie decenta cu bacsis la masa de 4 turisti ! Vezi ca e plin de specialisti, comisii, juristi si tot felul de functionari prin administratie. Vezi odata ca nu se incadreaza pe specificul zonei [ urit, ruina ], dupa aia si cu alte institutii [ ca sta sa cada, ce facem mergem la spital cu turistul ? si asta doar daca e norocos ], adica e urgent ! Incerci cu amenda pe praguri: 10.000 lei intial. Peste 1-2sapt. 30.ooo lei ... La 100.000 lei sigur ... [ si lasam optiunea administratiei 3000 lei bun de cafea la nisip sclipitor in 24 h ]. Multa sanatate mintala ! Genialitatea gindirii sigur poate fi reprodusa cu succes si de un elev normal care la juma de buletin merge la terasa cu alocatia sa sarbatoreasca evenimentul ! [ ciu-ciu isi cumpara cu banii aia ... dar esenta e de baza : genialitatea ]

Ruine
30 aprilie

Avem pe istorie exemplul clasic de oras, vre-o 5 ani tot am admirat cu participare nationala. E caz special si se poate rapid ! Ref. utilitatea de azi si pe istoria recenta a toboganului, zice ca 2000 ? sau 199X ultimul bilet ? Plus, ca poate si ceva "moralitate" la administratie si vrei sa impulsionezi cadrul de vacanta. In participare cu un proiect de fonduri europene sau chiar banii comunitatii ! E doar 1obiectiv "modest", suma e "decenta" pt. ceva util si frumos pt. 1Statiune.

"fiare ruginite rămase în picioare" si norma pe diferite cadre
30 aprilie

Cum era regimul ala si ulterior evenimentele 89, ca tocmai de aia. Atunci s-au si construit si marete obiective si alte multe obiective mai mici numite locuinte obisnuite unde poate inca 70-80% dintre cetateni avem in proprietate. Costurile ca e povestea cu Singele care se pastreaza pe si cadrul ala, etc ... si mai e si cum s-au construit de tot stau in picioare. Asa din auzite cica daca se intimpla ceva vena de la conducerea centralizata si toti cei responsabili pe legea aia [ adica frica ! ]. Pe constructii, mai puneau cum trebuie materiale si proiectul si sa nu se intimple si de aia : "fiare ruginite rămase în picioare" . De copil am prins si eu si nu era chiar ieftin nici atunci, undeva la 3lei si greu cu fondurile. Cu 5lei gaseai si suc si prajitura la cofetarie ! Taina atunci era la poponet, ca trebuia sa fi atent atit la alunecus cit si la sosire ca "toata mindria in fractiune de secunda". Era o batranica acolo la gard si tot se uita la viteji care-cum, sigur era BabaCloanta care pindea !

"măsurilor de conservare a activului tobogan"
30 aprilie

Asa vizual, fiarele alea mai pot fi aduse la scopul initial : tobogan ? Pe norma economica, sint conceptele : durata estimata de functionare si amortizare. In pp. amortizarea inseamna ca in 10-20 ani sa iti recuperezi investitia prin defalcarea pe perioade a costului initial. Ai terminat amortizarea, e un profit mai bun pt. alti citiva ani 10ani, etc. Cit putea sa fie durata estimata initial [ max: 20-30 ani ] cu toata mentenata : o pompa de apa, suruburile, vopsea. Adica de prin 200X nu mai e de siguranta exploatarii ! Declarativ, e plin de specialisti pe administratie, chiar nimica pe domeniu ? Cum sa fie : incompetenta, rea vointa sau alte interese meschine ?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4579 secunde