Israel-Hamas / Facţiunile palestiniene se vor reuni la Moscova în 26 februarie

1415
Israel-Hamas / Facţiunile palestiniene se vor reuni la Moscova în 26 februarie - factiuni-palestiniene-moscova-1708264161.jpeg

Articole de la același autor

Rusia a invitat toate facţiunile palestiniene să se întâlnească în 26 februarie la Moscova, a anunţat duminică prim-ministrul Autorităţii Palestiniene, Mohammad Shtayyeh, la Conferinţa de Securitate de la Munchen.


"Vom vedea dacă Hamas este gata să vină pe acelaşi teren cu noi", a adăugat el, conform agenţiei Reuters.


"Suntem gata de un angajament. Dacă Hamas nu e, atunci lucrurile stau altfel. Avem nevoie de unitate palestiniană", a spus Shtayyeh, precizând însă că, pentru a participa la unitatea respectivă, gruparea islamistă care controlează Fâşia Gaza trebuie să îndeplinească unele condiţii preliminare.


Autoritatea Palestiniană, înfiinţată în cadrul acordurilor de pace de la Oslo, din 1993, dintre Israel şi Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) controlează Cisiordania, însă - menţionează Reuters - este considerată de mulţi palestinieni coruptă şi nedemocratică.


Hamas guvernează de 17 ani Fâşia Gaza, după ce a expulzat din acest teritoriu serviciile de securitate loiale Autorităţii Palestiniene.


Occidentul şi unele state arabe au indicat că ar dori ca după încheierea conflictului dintre Israel şi Hamas, declanşat de atacul terorist din 7 octombrie pe teritoriul israelian, Autoritatea să preia controlul şi în Gaza.


"Palestina este gata. Avem instituţiile, capacităţile, însă problema noastră gravă este că suntem sub ocupaţie. Suntem sub ocupaţie israeliană şi avem nevoie ca aceasta să înceteze", a declarat Shtayyeh.


Întrebat dacă eventualitatea includerii Hamas în platforma mai largă a OEP ar putea îndepărta partenerii internaţionali, premierul a răspuns că gruparea islamistă ar trebui să accepte principiile politice ale organizaţiei. "Noi chemăm la rezistenţă populară, nimic altceva", a precizat el, arătând că în prezent nu există un dialog cu Hamas.


Unul din principii este, potrivit lui Shtayyeh, soluţia celor două state - israelian şi palestinian - între frontierele din 1967. Aceasta ar trebui aplicată "prin mijloace paşnice", iar palestinienii trebuie să aibă o singură conducere, a precizat el.


Islamiştii palestinieni au salutat întotdeauna eforturile de reconciliere din partea Rusiei, reaminteşte Reuters. Lideri ai facţiunilor palestiniene islamiste au făcut de multe ori vizite la Moscova, care menţine relaţii bune cu Hamas. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Duminică, 18 Februarie 2024
Stire din Actual : Noi obligații pentru comercianții online
Pagina a fost generata in 0.747 secunde