Video Modificări în acordarea burselor elevilor. La mai mult de 10 absențe pe lună dispare "recompensa"

4185
5
Modificări în acordarea burselor elevilor. La mai mult de 10 absențe pe lună dispare
Ministrul Educației, Ligia Deca, a făcut publice luni, 25 martie, o serie de modificări aduse printr-o ordonanță de urgență legilor învățământului preuniversitar și superior.

Înainte de a aduce la cunoștință noutățile s-a referit la concluziile simulării naționale a examenelor, la care a participat un număr de 300.000 de elevi și pentru care s-a folosit platforma de evaluare digitalizată, ceea ce a însemnat 1.600.000 de lucrări. A existat un număr mare de lucrări cu diferențe de evaluare mai mari de un punct, fapt pentru care s-a decis ca profesorii a căror corectură a fost deficitară să nu mai poată evalua înainte de a participa la sesiuni de formare dedicate. De asemenea, a fost semnalat și faptul că unii profesori au primit mai multe lucrări spre corectare decât alții, lucru cauzat de numărul insuficient de cadre implicate în evaluare. „Rog inspectoratele să trateze cu seriozitate procesul de evaluare, inclusiv prin selecția atentă a evaluatorilor. Rog să prioritizeze participarea la examenele din vară a acelor profesori care au fost evaluatori la simulări”, a transmis ministrul Ligia Deca.

Noi criterii de stabilire a elevilor merituoși

În urma feedback-ului primit atât din sistem, cât și din societatea civilă și din partea partenerilor sociali, după aplicarea metodologiei privitoarea la acordarea burselor, ministerul a considerat că sunt necesare ajustări privind acordarea burselor pentru elevii din școlile din România, începând cu anul școlar viitor.

În acest moment, elevii pot beneficia de bursă de excelență olimpică I și II, bursă de merit, bursă socială, bursă tehnologică și bursă pentru participarea școlară a mamelor minore. Noua ordonanță prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă: bursa de reziliență. Scopul acestei burse este de a motiva și elevii care au în acest moment rezultate medii, să progreseze. Este practic o formă de a stimula progresul individual în învățare. Cuantumul bursei de reziliență va fi de 300 lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obținut cel puțin media anuală 7 și se află printre primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor.

De bursa de reziliență vor beneficia și elevii cu afecțiuni oncologice sau cronice, școlarizați pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul așa-numitei școli din spital sau la domiciliu. În ceea ce privește bursa de reziliență, pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs, iar pentru elevii din clasa a IX-a se va lua în considerare media de admitere la liceu.

O altă modificare vizează bursa de merit care va avea același cuantum de 450 lei/lună. Conform proiectului, aceasta se acordă tuturor elevilor cu media anuală de cel puțin 9,50. Pentru clasa a V-a la fel, se va lua în considerare media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs, iar pentru clasa a IX-a similar, se va lua în considerare media de admitere la liceu. Pentru toți ceilalți elevi se va lua în considerare media anului școlar trecut. Bursele de merit și de reziliență cumulate împreună se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământul profesional și dual.

În plus, a fost prevăzut explicit că în situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de medic, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.



Comentează știrea

jorg
26 martie

pomeni pentru masa de manevra PSD

jorg
26 martie

scuze, a Partidului Comasat Roman

cunume
26 martie

Dacă într-o clasă sunt 80% cu medii peste 7 de ce primesc doar 30% din clasă? Aprecierea ar trebui să fie pentru toți cei care fac eforturi în școală. Chestia asta mie îmi amintește de "mă iubește, nu mă iubește, mă iubește, nu mă iubește.

spirache
26 martie

Dar bursa pentru invatatura mai exista?

dana p
26 martie

Burse... Pomeni electorale psd iste. Sa invete fara bursa, asta e menirea elevului. Niste lenesi si profitori vor deveni. Inteleg pensia de urmas pentru cei orfani... In rest? Nimic la locul lui. Bani dati aiurea din buget. Si ei tot nu învață. Niste razgaiati. Au patinti care sa ii crească. Ce atatea burse... Li se umfla nota, ca sa nu piardă bursa. Ce țară... Noi nu aveam burse si invatam.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4029 secunde