Digitalizarea românească a lucrărilor de la simulare. "Teoria sună bine, practic, ne-am blocat"

2813
Digitalizarea românească a lucrărilor de la simulare.

Articole de la același autor

Pariul ministrului Educației, Ligia Deca, cu corectarea digitalizată a lucrărilor de la simularea națională a probelor scrise la examenele naționale a fost unul destul de riscant, în condițiile în care era aproape imposibil să funcționeze impecabil toate cele 12.000 de scanere din tot atâtea săli în care s-au aflat elevii de clasa a VIII-a. Ca dovadă, scanerele au fost blocate timp de 20 de minute, recunoaște Ministerul Educației, din cauza volumului mare de lucrări încărcate în sistem.

Primit cu reticență de o serie de profesori cărora li s-a părut complicat procesul, avantajul scanării lucrărilor este că nu mai trebuie transportate dintr-un județ în altul pentru corectare.

Concret, la finalul celor două ore de simulare, în prezența elevilor, asistenţii au scanat lucrarea, au verificat dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic şi cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate și au încărcat-o și marcat-o în platforma destinată evaluării digitalizate. Marcarea lucrării în platformă presupune introducerea numărului de pagini al lucrării.

Testată inițial în școli-pilot, prin corectarea digitalizată „se elimină greșelile datorate oboselii, se elimină acea muncă de trecere a punctajelor pe barem pentru că platforma, în momentul în care notați pe diferiţi itemi, face automat adunările, și există și posibilitatea mult mai simplă de transmitere aleatorie a lucrărilor”, conform declarației ministrului Ligia Deca.



Problemele întâmpinate de profesori


La prima probă scrisă de la Limba și literatura română, scanerele au fost blocate timp de 20 de minute, după cum a recunoscut chiar ministerul, din cauza volumului mare de lucrări încărcate în sistem.

„Am văzut ce blocaje «puțin probabile» au fost... Nu a funcționat încărcarea lucrărilor de la 11 până aproape la 12,30 (deși Ministerul Educației susține că doar 20 minute). Ceea ce-mi pare mie mai ciudat este că elevii cu multe litere în nume și prenume nu pot fi înregistrați în rubrica «prefix» la scanare... Un ministru cu nume scurt și ăia care au luat bani mulți pentru aplicație, probabil, au mintea scurtă de au limitat numărul de caractere. Las' că merge și așa «România educată»", comenta prof. Adrian Marius Sova.

În timp ce Luminița Dumitrache este de părere că elevii au profitat de „bâlbâielile” de scanare. „Platforma s-a blocat, unele lucrări fiind încărcate după ce elevii au părăsit sălile. La o școală au fost elevi care și-au completat lucrările după expirarea timpului, fiindcă nimeni nu a fost atent la ei... Digitalizare făcută românește!!! Abia aștept rezultatele!”.

Șeful unei comisii dintr-o unitate constănțeană ne-a declarat că au fost probleme în prima zi de simulare și a durat destul de mult încărcarea pe platformă. „Dar dacă ieri (luni, 5 februarie – n.r.) ne lăsa după ce încărcam pe platformă să revizualizăm lucrarea încărcată, asta ca elevul să vadă ce ai încărcat, marți, 6 februarie, nu a mai fost posibil acest lucru. Trebuia să încărcăm fișierul, apoi să-l descărcăm și să-i arătăm copilului că este lucrarea lui, fără prima pagină, cu numele”, a mai precizat profesorul constănțean.

În schimb, un alt profesor constănțean, optimist, a spus că „teoria sună bine, practic, ne-am blocat în prima zi. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne opunem progresului”.

Simularea Evaluării Naționale, încheiată la Constanța cu patru eliminați

Cine ar fi crezut că până și la simularea Evaluării Naționale vor exista elevi tentați să copieze, în condițiile în care se știe prea bine că notele la aceste probe scrise nu vor fi trecute în cataloage, decât la solicitarea elevului?

După ce la prima probă scrisă de la Limba română a fost eliminat un elev, marți, 6 februarie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a informat că au mai existat alți trei eliminați.

Așadar, această sesiune de simulare care s-a desfășurat în 119 centre din județul Constanța s-a încheiat cu patru elevi eliminați.

Conform metodologiei, lucrarea elevului eliminat nu se scanează și nu se încarcă în platformă. Comunicarea rezultatelor se va face în data de 23 februarie 2024.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5106 secunde