Degeaba atâta zarvă cu vizele de flotant la clasa pregătitoare! Descurcați-vă, directorilor!

3581
Degeaba atâta zarvă cu vizele de flotant la clasa pregătitoare! Descurcați-vă, directorilor! - fond-viza-clasa-pregatitoare-1707666807.jpg

Articole de la același autor

Așteptatul proiect privind înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2024-2025 a fost pus în dezbatere publică la finele săptămânii trecute, pe site-ul Ministerului Educației, fără a fi aduse modificările reclamate în repetate rânduri de managerii unităților de învățământ suprasolicitate, care se văd deja în fața unui nou asediu de cereri și părinți care ar face orice numai să-și vadă copilul la școala preferată.

În ciuda faptului că se tot vorbește de o departajare mai clară a solicitărilor de înscriere în clasa pregătitoare, în speță doar cu reședință sau cu viză de flotant mai veche de un anumit număr de luni sau ani, onor ministerul e surd.

Întrebat, recent, de ce nu se intervine în această speță, Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a afirmat că nu este constituțional. „Reședința și domiciliul conferă aceleași drepturi persoanelor care le dețin. Prin urmare, nu putem interzice accesul în clasa pregătitoare persoanelor care dețin o viză de flotant. Nu putem schimba pentru că nu putem schimba legea. Nu este în competența Ministerului Educației. Am încercat să scoatem posibilitatea de a fi înscriși pe baza vizei de flotant sau să prioritizăm cumva, să ierarhizăm copiii pe cei cu domiciliu și apoi pe cei cu viză de flotant. Nu este constituțional”, a explicat Florian Lixandru.



Suficiente motive să se intervină la toate nivelurile


Cu siguranță, la actuala dezbatere publică vor exista din nou propuneri de modificare a legislației, cel puțin din partea părinților, dacă nu și a directorilor, acestea putând fi transmise până la data de 19 februarie, pe adresa [email protected].

Directorul adjunct al unei școli constănțene care se confruntă de prea mulți ani cu insuficiența spațiului ne mărturisea că și la anterioarele dezbateri publice a solicitat interzicerea accesului celor care dețin de doar câteva luni viză de flotant, dar degeaba. „Am convingerea că aceste dezbateri publice sunt absolut formale. Nici nu cred să stea cineva să citească tot ceea ce noi ne-am dori, spre binele învățământului românesc. Și-apoi tot noi, directorii, suntem de vină pentru faptul că propunem prea multe clase pregătitoare, chiar dacă știm că nu avem spațiu”, ne-a declarat respectivul manager.

Ne amintim că în vara anului trecut, în încercarea de a-i domoli pe părinții disperați de la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza” care au venit la Inspectoratul Școlar Județean Constanța să reclame că din 170 de cereri doar 60 erau cu reședință, iar restul cu viză de flotant, „generalul” Sorin Mihai a afirmat că se va schimba metodologia. Ori spera și el, ori s-a încercat și nu s-a reușit.

Mai mult, la vremea respectivă s-a mai pus în discuție și varianta ca reprezentanții Poliției Locale să meargă din ușă în ușă și să verifice vizele de flotant, numai că… „Dvs., cei nemulțumiți, trebuie să solicitați organelor locale această verificare. Eu nu pot contesta o lege care spune că buletinul și viza de flotant sunt egale la înscrierea în clasa pregătitoare”, le-a sugerat prof. Iuliana Ionescu, directorul Școlii 39.

Și la Școala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul”, din 130 de cereri, mai mult de jumătate (75) erau cu viză de flotant. Cu siguranță, și la Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea” este aceeași situație.

Precizări neesențiale în actualul proiect

Conform actualului proiect pus în dezbatere publică, din data 25 martie școlile sunt obligate să afișeze numărul de locuri și clase pregătitoare alocate, inclusiv pe site, dacă există, și pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean. Ca și în anii precedenți, IŞJ poate decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare până la data începerii înscrierilor, astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situația în care capacitatea unei unități de învățământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripția școlară stabilită în anul școlar anterior. De asemenea, pot decide extinderea activității didactice în situația școlilor care au un număr mare de solicitări de înscriere în clasa pregătitoare, în alte unități de învățământ care au spații disponibile.

Părinții copiilor care împlinesc 6 ani până în data de 31 august pot cere în scris amânarea înscrierii la clasa pregătitoare cu maximum un an, „în cazuri justificate”. În plus, chiar dacă grupele mare și mijlocie sunt obligatorii, pot fi înscriși la clasa pregătitoare și copiii care nu au fost la grădiniță din cauza unei boli sau a lipsei infrastructurii la nivel local ori au avut domiciliul temporar în străinătate.

Părinții pot depune cererile de înscrierile în intervalul 11 aprilie – 14 mai, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9725 secunde