Dacă unor primari nu le pasă de WC-urile din curtea școlii, altora le vin bani pentru construcții noi

7522
Dacă unor primari nu le pasă de WC-urile din curtea școlii, altora le vin bani pentru construcții noi - fond-1705946913.jpg

Articole de la același autor

Vestea că vor fi construite sau reabilitate unități de învățământ în comune din județul Constanța nu poate decât să bucure locuitorii din Saligny, Valu lui Traian și Pantelimon. Și asta datorită faptului că autoritățile au reușit să obțină granturi în cadrul programului-pilot lansat de Ministerul Educației pentru dobândirea statutului de „școli verzi”, aliniate standardelor europene.

Nu, din păcate nu este vorba despre autorități din comune constănțene care încă mai au școli cu WC-uri în curte și despre care Inspectoratul Școlar Județean nu dorește să ofere informații. Localități în care apa curentă este, încă, un deziderat. Chiar ne-am dori să tragem de mânecă primarii acelor comune și să-i deranjăm din zona de confort. Hai că vin alegerile! Ministerul Educației îi invită să acceseze circa 30 de milioane de lei, alocate pentru cele aproximativ 200 de unități de învățământ de la nivel național care au grupul sanitar în curte.

S-a admis finanțarea unui liceu la Valu lui Traian

În lista făcută publică de Ministerul Educației la finele săptămânii trecute, prima comună din județul Constanța care a fost admisă la finanțare este Saligny, acolo unde se va construi o școală cu clase 0 – 8 (S+P+1E) și care va beneficia de o amenajare peisagistică, de fosă septică, dar și de panouri fotovoltaice.

De o alocare financiară pentru reabilitare și modernizare vor beneficia și școlile din localitățile Runcu și Pantelimonul de Jos, aparținând de comuna Pantelimon. În municipiul Constanța, de reabilitare și modernizare va beneficia Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Maria Montessori”. Și Primăria Năvodari a reușit să acceseze fonduri pentru „școli verzi”.

Probabil că cea mai mare finanțare a obținut Primăria comunei Valu lui Traian, situată la doar 16 km de municipiul reședință. Autoritățile comunei Valu lui Traian au avut ambiția de a obține finanțare pentru construirea unui liceu, despre care se tot vorbește de câțiva ani.

În primăvara anului 2022, primarul Florin Mitroi lansa un sondaj în rândul cetățenilor comunei cu privire la profilul viitorului liceu. Sute de „vălureni” s-au arătat încântați de faptul că, în sfârșit, copiii lor nu vor mai face naveta și vor avea șansa de a urma liceul „acasă”.


În vara anului trecut, Consiliul Local al comunei Valu lui Traian vota proiectul de hotărâre privind aprobarea declarării imobilului-teren intravilan, în suprafață de 18.636mp, nr. cadastral 107021, situat în comuna Valu lui Traian, str. Florilor nr. 2A, ca fiind de interes public local şi aprobarea trecerii din domeniul privat în domeniul public al comunei Valu lui Traian, cu destinație de liceu. De asemenea, erau aprobați indicatorii tehnico-economici, la faza Studiu de Fezabilitate, pentru obiectivul de investiții „Construirea și dezvoltarea unei rețele-pilot de școli verzi, Liceu Teoretic 12 clase, din str. Florilor nr. 2A, comuna Valu lui Traian“.


La ora actuală, în comuna Valu lui Traian există două școli gimnaziale, unde învață circa 2.000 de elevi și ai căror absolvenți se îndreaptă fie spre Liceul Teoretic Murfatlar, fie spre licee din municipiul Constanța.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.5047 secunde