Olimpism / Protocol de colaborare între COSR și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”

163
Olimpism / Protocol de colaborare între COSR și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” - 1-1671027002.jpg

Articole de la același autor

La sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), a avut loc, miercuri, 14 decembrie, semnarea Protocolului de colaborare dintre COSR și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC).

Documentul reglementează organizarea și desfășurarea de programe și proiecte de cercetare, diagnosticare și inovare, în domeniul cardio-vascular, având ca obiectiv principal creșterea performanțelor sportive și dezvoltarea strategiilor de prevenției în domeniul medicinei sportive și medico-militare.

La eveniment, au participat din partea COSR președintele Mihai Covaliu, secretarul general George Boroi, membri ai Comitetului Executiv al COSR, precum și sportivii echipei olimpice a României, medaliați mondiali în 2022 - Cătălin Chirilă, canoe și Alin Alexuc, lupte greco-romane.

Delegația SUUMC a fost compusă din general maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, directorul general al unității medicale, colonel medic șef de lucrări dr. Silviu Stanciu, șef Laborator Explorări Cardiovasculare Neinvazive și responsabil de implementarea protocolului la nivelul SUUMC, colonel medic asistent universitar dr. Alice Munteanu, șef Centrul de Boli Cardiovasculare și colonel medic șef de lucrări dr. Dragoș Cuzino, șef laborator CT și IRM

Rezultatele generate prin această colaborare s-ar putea implementa în mediul medico-militar, cu impact pe îmbunătățirea performanțelor cardio-vasculare ale militarilor în condiții de stres fizic, cât și pe creșterea calității vieții cadrelor militare și în același timp pot reprezenta repere în cardiologia sportivă, un domeniu la început de dezvoltare în țara noastră.

„Suntem onorați să putem colabora și să avem acest parteneriat cu o instituție de renume din România, care are specialiști aici la noi în țară, o instituție care trebuie să dea încredere sportivilor, că există ușa deschisă, că există know-how, că există specialiștii și există aparatura necesară investigațiilor de care avem nevoie, aici, la noi în țară. Pentru că se apropie o perioadă foarte importantă, cu multe pregătiri pentru Jocurile Olimpice și nu numai. Urmează Jocurile Europene, urmează alte competiții, Festivalul Olimpic al Tineretului European de iarnă, în luna ianuarie, cel de vară de la Maribor, Jocurile Mondiale pe Plajă. Adică o muțime de competiții. Iar cel mai important este ca la aceste întreceri sportivii noștri să fie sănătoși, să fe apți din punct de vedere medical pentru a concura la cea mai înaltă valoare și a câștiga medalii pentru România. Avem specialiștii, avem colegii de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, avem colegii de la COTAS, de la Izvorani. Nu aveam însă această parte care se referă la investigații imagistice bine definite. Prin acest protocol ne propunem să punem o bază și mai solidă asupra acestui domeniu”, a menționat Mihai Covaliu, președinte COSR.

În cadrul proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul cardiologiei sportive, SUUMC vine cu o vastă experiență în evaluarea medicală a militarului atletic supus la diferite tipuri de efort sau stres fizic alături de expertiza unor medici care fac parte din comitetul tehnico-științific al unor federații de sport sau care au dobândit o serie de competențe în acest domeniu prin cursuri efectuate la universități de prestigiu din străinătate (Bordeaux, Rennes, Montpelier, Berna etc.).

Valabilitatea derulării activităților protocolului este de la data semnării și până la data de 30 septembrie 2024, cu posibilitatea prelungirii prin act adițional.

Foto: Facebook / Comitetul Olimpic şi Sportiv Român 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2755 secunde