Ilie Floroiu, prima personalitate din România care primeşte Ordinul Excelenţă Olimpică

106186
1
Ilie Floroiu, prima personalitate din România care primeşte Ordinul Excelenţă Olimpică - 1-1669798364.jpg

Articole de la același autor

Fostul mare atlet Ilie Floroiu, cel care a condus cu succes, timp de trei decenii, Clubul Sportiv Farul Constanţa, a primit, la împlinirea vârstei de 70 de ani, Ordinul Excelenţă Olimpică din partea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Ilie Floroiu este prima personalitate din România căreia i se acordă Ordinul Excelenţă Olimpică. Distincția i-a fost înmânată, la Constanţa, de către secretarul general al COSR, George Boroi, în semn de respect şi recunoaştere publică pentru contribuţia deosebită adusă dezvoltării Mişcării Olimpice din România, ca sportiv şi conducător de club sau federaţie, şi pentru implicarea sa în obţinerea de către sportivii români a unor performanţe sportive excepţionale în arenele olimpice.

„Cu prietenie şi respect pentru contribuţia la succesul sportului românesc, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român îi oferă domniei sale prima distincţie Ordinul Excelenţă Olimpică. Sunt onorat să îi ofer lui Ilie Floroiu această medalie pe care se află o cunună de lauri şi Diploma de Acordare alături de Insigna Miniatură”, a declarat George Boroi.

Ordinul Excelenţă Olimpică a fost instituit în anul 2020, prin hotărârea Comitetului Executiv al COSR, la propunerea preşedintelui Mihai Covaliu, pentru recompensarea unor persoane, instituţii sau organizaţii cu merite deosebite în beneficiul Mişcării Olimpice şi care, prin apartenenţa la acest Ordin, beneficiază de recunoaştere publică, de respectul şi sprijinul moral al COSR.

„Este un moment special pentru mine, sunt onorat să primesc această distincţie. Vă mulţumesc tuturor să sunteţi alături de mine la acest eveniment”, a transmis Ilie Floroiu.

La aniversarea celor 70 de ani împliniţi, au fost prezenţi foşti mari sportivi de performanţă, campioni olimpici, conducători de instituţii publice şi private, reprezentanţi ai administraţiei locale, antrenori şi sportivi din întreaga ţară.

XXX

Ilie Floroiu s-a identificat cu succesul Clubului Sportiv Farul din Constanţa. A avut o carieră remarcabilă ca atlet, cucerind nenumărate titluri naţionale, iar două dintre recordurile sale naţionale, la 5.000 m şi 100.00 m, rezistă şi astăzi, deşi au trecut 44 de ani de când le-a stabilit, în 1978. Cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, Ilie Floroiu a avut o activitate fructuoasă şi în calitate de conducător de club, la CS Farul (din 1989, până la ieşirea la pensie, în 2017), dar şi ca preşedinte al Federaţiei Române de Atletism (2005-2007).

Ilie Floroiu a adunat 34 selecţii în echipa naţională. A participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice şi la tot atâtea la Campionatele Europene în aer liber. Are în palmares un loc cinci, la 10.000 m, la JO de la Montreal 1976, şi două locuri cinci, la 5.000 m, la Campionatele Europene în aer liber.

Ilie Floroiu este Maestru al sportului (1974) şi Maestru emerit al sportului (1976), fiind decorat cu Ordinul „Meritul sportiv / clasa a III-a” (1976), Ordinul „Meritul sportiv / clasa a II-a” (1977), Medalia Naţională „Serviciul Credincios / clasa a II-a” (2000) şi Ordinul „Meritul sportiv / clasa a II-a cu două barete” (2004).

Foto: Facebook / Comitetul Olimpic şi Sportiv Român

Comentează știrea

Celena Eliana Lectureasa
1 decembrie 2022
Povesti cu Haiduci de Voiosie!

"Azi la şcoală s-au pornit Lucitoare, nou-nouţe, Cu şireturi de mătase, Două albe, mici ghetuţe. Au stat toată ziulica, Într-o bancă împreună, Dar n-au învăţat nimica… Plouă-afară, e furtună… În sfârşit sunt iar acasă, Vine vara îmbrăcată În rochiţă azurie, La urechi cireşe poartă – Ţopa-ţopa repejor Sare-n sus o vrăbiuţă: Iarna-i frig şi nu-i uşor În omăt să stai desculţă!”

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2764 secunde