Cehia cere în instanţă compensaţii pentru concesionarea terenurilor ambasadei ruse

124
Cehia cere în instanţă compensaţii pentru concesionarea terenurilor ambasadei ruse - 1-1690444532.jpg

Articole de la același autor

Ministerul ceh de Externe a anunţat că a intentat un proces pentru compensaţii de 53 de milioane de coroane (circa 2,22 milioane de euro) pentru concesiunea unor terenuri utilizate de ambasada rusă, situate în Praga şi în alte oraşe din Cehia, informează agenţia Reuters.

Guvernul de dreapta al Cehiei a anulat, în luna mai, dispoziţii ale regimului comunist din deceniile 1970 şi 1980, conform cărora Uniunea Sovietică primise dreptul de utilizare gratuită a zeci de terenuri. Rusia, ca succesoare a URSS, a beneficiat de aceleaşi condiţii, dar pe viitor va trebui să plătească pentru concesiuni, arăta atunci Ministerul de Externe de la Praga.

Decizia a marcat o nouă deteriorare a relaţiilor diplomatice bilaterale, care erau reci chiar şi înainte de invazia rusă din Ucraina, menţionează Reuters. În 2021, Cehia a acuzat spionajul rus de exploziile din 2014 la un depozit ceh de armament. În noiembrie anul trecut, parlamentul de la Praga a declarat că guvernul rus este terorist, din cauza agresiunii împotriva Ucrainei.

Ministerul de Externe de la Moscova a afirmat că solicitarea retroactivă a chiriei are aspectul „unei cereri de răscumpărare la nivel de stat”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.683 secunde