Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu:

„Cei care nu-şi pot justifica averile au ţinut lecţii de moralitate!”

125
„Cei care nu-şi pot justifica averile au ţinut lecţii de moralitate!” - 1-1679392332.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat, la finalul şedinţei Consiliul Suprem de Securitate pe care îl convocase în legătură cu situaţia excepţională din domeniul justiţiei, accelerarea creării Consiliului Superior al Magistraturii, care ar urma să devină funcţional în cel mult 30 de zile, relatează portalul Deschide.md, consultat de Agerpres.

Într-o conferinţă de presă susţinută la finalul acestei reuniuni, Maia Sandu a anunţat totodată crearea unei Curţi Anticorupţie în termen de trei luni şi înnoirea sistemului justiţiei cu tineri oneşti şi care „au învăţat bine”, conform Ziarului Naţional din Chişinău.

„Justiţia a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători, care au lăsat criminali în libertate, care au permis ca laundromatul, furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice”, a afirmat preşedintele moldovean, subliniind că reforma justiţiei „va fi dusă la bun sfârşit”, în pofida „blocajelor pe care judecătorii corupţi le pun în calea curăţării şi funcţionării justiţiei”.

Maia Sandu a îndemnat magistraţii din Republica Moldova să aleagă între a fi „parte a problemei” sau a fi „parte din procesul de curăţare a justiţiei, de redare a prestigiului profesiei de judecător, de construire a unui sistem judecătoresc puternic şi independent”.

La originea blocajelor din sistem se află „judecători corupţi”, care au încălcat legea atunci când au propus şi votat întreruperea şedinţei Adunării Generale a Judecătorilor din 17 martie şi au amânat-o până în 28 aprilie, a afirmat Maia Sandu.

„Adunarea s-a desfăşurat cu încălcarea legii. Persoanele implicate în organizare se aflau în conflict de interes, unii n-au fost reconfirmaţi în funcţie. Au demonstrat că justiţia a putrezit şi nu vrea să se lecuiască. De ce o parte din judecători nu vor să existe un CSM funcţional? Pentru că, dacă nu există CSM, nu pot fi numiţi judecători şi nu se pot aplica sancţiuni disciplinare”, a declarat ea.

Potrivit Maiei Sandu, „cei care nu-şi pot justifica nici averile, nici abuzurile comise, nici protecţia unor corupţi au ţinut lecţii de moralitate cetăţenilor şi încearcă să blocheze toate schimbările din sistem”.

„De fapt, judecătorii sau mai bine zis unii dintre ei refuză să participe tocmai la actul justiţiei. Acest lucru nu ne va împiedica să construim o justiţie puternică şi independentă. Independenţa judecătorilor nu înseamnă independenţa corupţiei. Respectul pentru puterea judecătorească se bazează pe respectul puterii judecătoreşti pentru lege. Una fără alta nu pot exista”, le-a transmis preşedintele Sandu magistraţilor moldoveni. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4067 secunde