Convorbirea Xi-Zelenski. Comisia Europeană salută menţinerea deschisă a canalelor de comunicare

208
Convorbirea Xi-Zelenski. Comisia Europeană salută menţinerea deschisă a canalelor de comunicare - 1-1682578004.jpg
Comisia Europeană salută prima discuţie telefonică pe care preşedinţii chinez şi ucrainean, Xi Jinping şi Volodimir Zelenski, au avut-o de la începutul războiului între Rusia şi Ucraina, elementul pozitiv al acesteia fiind că ea arată menţinerea deschisă a canalelor de comunicare, a declarat agenţiei France Presse un responsabil comunitar neprecizat.

„UE a încurajat întotdeauna China, membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să împărtăşească responsabilitatea mondială de a face să fie respectate Carta Naţiunilor Unite şi principiile dreptului internaţional”, a adăugat acelaşi oficial, „luând notă de intenţia Chinei de a trimite un emisar special în Ucraina”, dar Bruxellesul aşteaptă „mai multe detalii asupra acestei iniţiative”.

„Ne bucurăm de această discuţie. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-au transmis preşedintelui Xi Jinping la Beijing cererea din partea preşedintelui Volodimir Zelenski pentru o discuţie telefonică”, a declarat, la rândul său, purtătorul de cuvânt-şef al Comisiei Europene, Eric Mamer.

Potrivit acestuia, liderii chinezi „trebuie să-şi folosească propria influenţă pentru a determina Rusia să-şi încheie războiul de agresiune, să restabilească integritatea teritorială a Ucrainei şi să-i respecte suveranitatea, ca bază pentru o pace justă”.

Potrivit unor surse apropiate preşedintelui Macron, care a efectuat la începutul lunii aprilie o vizită în China, preşedintele Xi Jinping s-a declarat dispus în întrevederea cu acesta să poarte o convorbire telefonică cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, precizând însă că o va face în momentul pe care-l va considera oportun.

Convorbirea Xi-Zelenski a avut în cele din urmă loc, miercuri, 26 aprilie, şi a durat circa o oră.

„Am avut o discuţie telefonică lungă şi semnificativă cu preşedintele Xi Jinping”, a scris preşedintele ucrainean pe Twitter. El a confirmat că omologul său chinez sprijină o soluţie paşnică pentru conflictul cu Rusia. „Dialogul şi negocierea sunt singura ieşire”, a adăugat el.

O iniţiativă a Chinei pentru încetarea războiului pornit de Rusia contra Ucrainei anul trecut a fost formulată în februarie, fără a fi un plan de pace propriu-zis. Iniţiativa doar enumeră 12 principii de acţiune, unele destul de vagi, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranităţii, respingerea recurgerii la arme nucleare etc. Ea nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina, o cerere esenţială a Kievului şi Occidentului, reafirmată de Zelenski în convorbirea cu Xi. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.328 secunde