Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire:

„Franţa este un aliat de încredere al SUA, dar discută şi cu China”

115
„Franţa este un aliat de încredere al SUA, dar discută şi cu China” - 1-1681370755.jpg

Articole de la același autor

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a declarat că Franţa este un aliat solid şi de încredere al Statelor Unite, dar că este necesară implicarea Chinei, după declaraţiile controversate ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, transmite agenţia AFP.

„Intenţionăm să rămânem aliaţi puternici şi de încredere ai Statelor Unite ale Americii. Să nu înţelegeţi greşit”, a spus Bruno Le Maire, care a participat la reuniunile de primăvară, de la Washington, ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale.

„Înainte de a merge în China, preşedintele Emmanuel Macron l-a sunat pe preşedintele Joe Biden pentru a coordona efectiv poziţiile americane şi franceze faţă de China”, a subliniat ministrul francez.

Macron a provocat un val de neînţelegere în SUA şi în Europa făcând apel la Uniunea Europeană să nu urmeze Washingtonului sau Beijingului în chestiunea Taiwanului, declaraţii interpretate ca o distanţare faţă de Washington.

Întrebat despre acest subiect, Bruno Le Maire a apreciat că este o prioritate „să cerem Chinei să oprească escaladarea din Taiwan”.

Din punct de vedere economic, el a deplâns faptul că „unii în SUA cred că ar fi necesară decuplarea completă a economiilor occidentale - americană şi europene - de economia chineză, în contextul în care volumul comerţului dintre China şi SUA nu au fost niciodată atât de ridicat”.

„Aşadar, Europei i se cere să renunţe la un comerţ care a crescut între SUA şi China. Nu avem vocaţia de a fi idiotul satului, care se lasă păcălit şi care lasă alte puteri să facă comerţ”, a mai declarat el.

Exporturile şi importurile de bunuri şi servicii între SUA şi China au atins în 2022 cel mai înalt nivel din istorie, potrivit datelor Departamentului american de Comerţ. Dar China şi-a pierdut rangul de cel mai mare partener comercial al SUA în favoarea Uniunii Europene, o premieră după războiul comercial din 2019.

Ministrul francez al Economiei consideră, de asemenea, că este necesar să se urmărească în continuare implicarea Chinei, fie că este vorba de a nu vinde arme Rusiei, de a lupta împotriva schimbărilor climatice sau de a restructura datoria ţărilor sărace, sector în care Beijingul este unul din principalii creditori. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4804 secunde