Gruparea paramilitară Wagner pune capăt revoltei şi se retrage de pe poziţiile sale din Rusia

81
Gruparea paramilitară Wagner pune capăt revoltei şi se retrage de pe poziţiile sale din Rusia - 1-1687679946.jpg
Forţele grupării paramilitare Wagner au început să-şi părăsească poziţiile din Rusia la ordinele liderului lor, Evgheni Prigojin, care a făcut cale întoarsă după ce a sfidat direct autoritatea preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează agenţia AFP.

După o zi, sâmbătă, de rebeliune armată spectaculoasă, Evgheni Prigojin urmează să plece în Belarus, iar acuzaţiile împotriva sa vor fi retrase, a declarat Kremlinul. Duminică, încă nu era clar unde se afla şeful furtunos al Wagner, care promisese cu o zi înainte să „elibereze poporul rus” prin lansarea trupelor sale spre Moscova, dar în cele din urmă a dat înapoi pentru a evita vărsarea de „sânge rusesc”.

„A fost în interesul nostru să evităm o baie de sânge”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, salutând „o rezolvare fără alte pierderi” a crizei, în care preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko joacă rolul de mediator.

În opinia consilierului prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, „Prigojin l-a umilit pe Putin/statul şi a arătat că nu mai există monopol asupra violenţei”.

Această criză extraordinară şi de scurtă durată nu va fi lipsită de consecinţe pentru Wagner şi liderul său, prezic analiştii.

„Trebuie să existe. În caz contrar, mesajul este că o forţă militară poate contesta în mod deschis statul, iar alţii trebuie să înţeleagă că statul rus are un monopol asupra violenţei în interiorul ţării”, a explicat Samuel Bendett, cercetător la Centrul pentru Analize Navale.

„Putin şi serviciile de securitate vor încerca probabil să slăbească Wagner sau să-l înlăture pe Prigojin”, este de părere Rob Lee, membru senior la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din SUA. Potrivit acestuia, „cele mai importante efecte vor fi resimţite în Orientul Mijlociu şi Africa, unde Wagner este foarte prezentă”.

Trupele lui Wagner s-au apropiat, sâmbătă, la 400 km de capitală, după ce au ocupat în cursul dimineţii cartierul general al armatei ruse din Rostov, centrul sensibil al operaţiunilor din Ucraina.

După ce au fost ovaţionaţi de zeci de locuitori care au strigat „Wagner, Wagner!”, aceşti luptători, cu liderul lor în fruntea convoiului, au părăsit în cele din urmă scena, a declarat peste noapte guvernatorul regiunii. „Coloana grupării Wagner a părăsit Rostov şi s-a îndreptat spre taberele sale”, a precizat Vassili Golubev.

Niciunul dintre luptătorii grupării Wagner, care joacă un rol-cheie alături de armata rusă în Ucraina, nu va fi urmărit penal pentru lovitură de stat, potrivit Kremlinului. „Nimeni nu îi va persecuta pe luptători, având în vedere meritele lor pe frontul ucrainean”, a dat asigurări Dmitri Peskov. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5472 secunde