Grupul Quint cere Priştinei să anuleze decizia de a interzice dinarul sârbesc

94
Grupul Quint cere Priştinei să anuleze decizia de a interzice dinarul sârbesc - 1-1706520403.jpg

Articole de la același autor

Patru ţări europene şi Statele Unite au cerut autorităţilor de la Priştina să suspende o decizie ce interzice minorităţii sârbe din Kosovo să mai folosească dinarul sârbesc, o decizie care ar putea alimenta tensiunile etnice în regiunea de nord deja instabilă, informează agenţia Reuters.

Moneda oficială a Kosovo este euro, dar majoritatea comunităţii sale sârbe, de 5%, foloseşte şi dinarul ca parte a refuzului de a recunoaşte statalitatea Kosovo.

Banca Centrală a transmis, la începutul acestei luni, că toate plăţile din Kosovo vor trebui făcute numai în euro, sugerând că dinarul sârbesc nu va mai putea fi utilizat după 1 februarie. Serbia, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii separatiste, continuă să folosească dinarul pentru a plăti pensii, asistenţă socială şi salarii pentru instituţiile paralele ilegale sârbe din Kosovo.

„Suntem îngrijoraţi de impactul regulamentului Băncii Centrale în special în şcoli şi spitale, pentru care niciun proces alternativ nu pare viabil în acest moment”, au transmis Statele Unite, Italia, Franţa, Germania şi Marea Britanie, cunoscute sub numele de grupul Quint.

Acest grup, format din ţările care sunt cei mai mari aliaţi ai Kosovo atât din punct de vedere politic, cât şi financiar, a declarat că o amânare în implementarea deciziei ar trebui să „permite o perioadă de tranziţie suficient de lungă şi o comunicare publică clară şi eficientă”.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2178 secunde