Israelul, acuzat de utilizarea inteligenţei artificiale în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza

103
Israelul, acuzat de utilizarea inteligenţei artificiale în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza - 1-1712476293.jpg

Articole de la același autor

Două instituţii de presă israeliene acuză guvernul israelian că foloseşte inteligenţa artificială (IA) pentru a identifica şi a lovi ţinte în Fâşia Gaza, provocând un număr foarte mare de victime civile, acuzaţii care au provocat o reacţie puternică din partea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, transmite agenţia AFP.

„Sunt profund tulburat de informaţiile conform cărora campania de bombardare a armatei israeliene include inteligenţa artificială ca instrument de identificare a ţintelor, în special în zonele rezidenţiale dens populate, ceea ce duce la un număr mare de victime civile”, a declarat Guterres. „Nicio parte a deciziilor de viaţă sau de moarte care au impact asupra unor familii întregi nu ar trebui să fie delegată calculului rece al algoritmilor”, a adăugat acesta.

Investigaţia publicată de +972 Magazine şi Local Call descrie un program al armatei israeliene numit „Lavender”, care foloseşte IA pentru a identifica ţinte în Fâşia Gaza, cu o anumită marjă de eroare.

Potrivit acestor mass-media independente, care se bazează pe şase ofiţeri de informaţii israelieni, programul a jucat un rol central în primele săptămâni ale bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza. Potrivit acestora, armata a tratat producţiile maşinii de inteligenţă artificială „ca şi cum ar fi o decizie umană”.

Potrivit a două din sursele citate, armata a mai decis că pentru fiecare membru „junior” al Hamas depistat de „Lavanda”, era permis să se ucidă, ca victime colaterale, între 15 şi 20 de civili. Raportul a crescut la o sută de civili pentru un comandant al mişcării islamiste palestiniene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6484 secunde