Joe Biden, în defensivă după o nouă descoperire de documente confidenţiale

132
Joe Biden, în defensivă după o nouă descoperire de documente confidenţiale - fondbidendefensiva-1673625637.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele american Joe Biden este în defensivă şi susţine că a fost vorba de o eroare după descoperirea unor noi documente confidenţiale la reşedinţa sa, un caz care va fi anchetat de un procuror special, relatează AFP. Procurorul general al SUA, Merrick Garland, l-a numit pe Robert Hur, un fost procuror federal, în acest post.

Anunţul are ca scop să înăbuşe orice suspiciune de favoritism, deoarece Merrick Garland a numit deja un procuror special pentru a ancheta cazul documentelor clasificate, în număr mult mai mare, luate de fostul preşedinte Donald Trump.

Miza lui Joe Biden, care ia în considerare o nouă candidatură în 2024, este, bineînţeles, să se evite orice paralelă între cazul său şi cel al predecesorului, care a anunţat deja că va participa la alegeri.


Astfel, Casa Albă susţine că actualul preşedinte democrat colaborează activ cu justiţia, spre deosebire de predecesorul său republican, care este suspectat că a ascuns intenţionat o parte din arhivele sale.

„Încercăm să facem acest lucru prin respectarea regulilor”, a spus în mod repetat purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre, în cadrul unui briefing de presă animat.


Un consilier de la Casa Albă, invitat în ultimul minut să vorbească despre subiecte internaţionale, a fost rugat să îşi scurteze intervenţia de un jurnalist, nerăbdător, ca întreaga presă, să treacă la acest caz tot mai răsunător.

Purtătoarea de cuvânt a dat asigurări că Joe Biden va colabora cu cea mai mare transparenţă, dar ea s-a eschivat în numeroase rânduri, în numele independenţei justiţiei.


„O anchetă detaliată va arăta că aceste documente au fost deplasate dintr-o greşeală şi că preşedintele şi avocaţii săi au reacţionat prompt când au descoperit această eroare”, a precizat avocatul preşedinţiei, Richard Sauber, într-un comunicat.

Casa Albă a informat recent că un număr mic de documente confidenţiale despre activitatea lui Joe Biden când era vicepreşedinte (2009-2017) au fost găsite la mijlocul acestei săptămâni în reşedinţa sa privată din Wilmington, în statul Delaware din estul SUA, depozitate într-un garaj şi într-o cameră adiacentă.


La începutul acestei săptămâni, executivul american recunoscuse deja că o duzină de documente de acest tip au fost descoperite, în noiembrie, la Penn Biden Center, un think tank din Washington unde Joe Biden a avut altădată un birou.

Preşedintele american, întrebat direct despre acest subiect, a părut în defensivă.

„Documente clasificate lângă Corvette-ul dvs., ce-a fost în capul dumneavoastră?”, l-a întrebat, provocator, un jurnalist de la postul de televiziune conservator Fox News.


„Corvette-ul meu este într-un garaj închis şi nu pe stradă”, a răspuns preşedintele democrat în legătură cu maşina sa preferată, după care s-a referit nervos la elementele de limbaj conţinute în fişele sale.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.9017 secunde