Liderul parlamentului Slovaciei convoacă alegeri prezidenţiale în martie

152
Liderul parlamentului Slovaciei convoacă alegeri prezidenţiale în martie - 1-1704788673.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele parlamentului de la Bratislava, Peter Pellegrini, a convocat alegerile prezidenţiale în martie şi aprilie şi a afirmat că intenţionează să candideze la funcţia de şef al statului, transmite agenţia Reuters.

Pellegrini, printre ale cărui atribuţii conform Constituţiei se află şi stabilirea datei alegerilor, a declarat că primul tur va avea loc în 23 martie, iar al doilea - în cazul cel mai probabil în care niciunul din candidaţi nu obţine direct majoritatea - se va ţine în 6 aprilie.

Pentru succesiunea actualei preşedinte a Slovaciei, liberala pro-occidentală Zuzana Caputova, se vor confrunta în primul rând coaliţia de guvernământ condusă de premierul Robert Fico şi candidaţi independenţi, mai apropiaţi de opoziţia liberală.

O victorie a lui Pellegrini, care are 48 de ani şi este lider al partidului Hlas (Vocea), participant la guvernare, ar consolida poziţia coaliţiei. „În cazul în care conducerea partidului este de acord cu candidatura mea şi sunt îndeplinite toate condiţiile, îmi voi anunţa candidatura în 19 ianuarie”, a spus preşedintele parlamentului.

Principalii săi oponenţi ar putea fi Ivan Korcok (59 de ani, fost ministru de externe) şi Jan Kubis (71 de ani, fost şef al diplomaţiei într-o perioadă mai pro-occidentală din cariera politică a lui Fico). Sondajele îl prezintă pe Pellegrini în avantaj în cazul unui al doilea tur de scrutin. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6739 secunde