Iranul cere ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept organizaţie teroristă

4736
Iranul cere ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept organizaţie teroristă - 1-1699780175.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a cerut, sâmbătă, la Riad, ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept organizaţie teroristă, din cauza operaţiunii ei armate în Fâşia Gaza, informează agenţia AFP.

În discursul său adresat liderilor arabi şi musulmani reuniţi în capitala saudită, Ebrahim Raisi a chemat ţările musulmane să se pregătească să-i „înarmeze pe palestinieni” în situaţia în care „crimele de război” ale Israelului continuă. „Armata israeliană trebuie să fie recunoscută ca organizaţie teroristă”, a declarat preşedintele iranian, în timpul reuniunii de urgenţă a Ligii Arabe şi Organizaţiei pentru Cooperare Islamică consacrată războiului dintre Israel şi Hamas.

Hamas, susţinută de Iran care o consideră „mişcare de eliberare”, este clasificată drept organizaţie teroristă, mai ales de Statele Unite, Canada şi Uniunea Europeană.

„Acum, când organizaţiile internaţionale au devenit inutile, trebuie să jucăm un rol”, a adăugat Raisi, îndemnând ţările musulmane să rupă toate relaţiile politice şi economice cu Israelul, pe care Iranul nu îl recunoaşte. „Nu există altă cale decât să se reziste în faţa Israelului, sărutăm mâinile Hamas pentru rezistenţa ei împotriva Israelului”, a spus Raisi în discursul său. El a cerut un boicot comercial împotriva regimului sionist, în special în sectorul energetic.

Ebrahim Raisi a acuzat din nou Statele Unite că sunt principalul partener al Israelului în aceste „crime”. „America a intrat de fapt direct în război trimiţând nave în estul Mediteranei”, a spus el.

La cinci săptămâni de la începutul războiului declanşat de atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, circa 1.200 de persoane au fost ucise în partea israeliană, potrivit autorităţilor, şi peste 11.000 în Gaza conform Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas.

XXX

Egiptul şi Qatarul au criticat comunitatea mondială şi Consiliul de Securitate al ONU, cerând o anchetă internaţională asupra încălcărilor comise de Israel în Gaza.

Preşedintele egiptean Abdel-Fattah al-Sissi a cerut încetarea imediată şi durabilă a focului în Fâşia Gaza, fără restricţii sau condiţii.

„ONU ar trebui să trimită echipe care să investigheze imediat afirmaţiile israeliene folosite pentru a justifica atacurile asupra spitalelor”, a declarat, la rândul său, emirul Qatarului, şeic Tamim bin Hamad Al Thani. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7283 secunde