Josep Borrell: „Un stat palestinian, garanţie pentru securitatea Israelului”

3871
Josep Borrell: „Un stat palestinian, garanţie pentru securitatea Israelului” - 1-1700555209.jpg

Articole de la același autor

Crearea unui stat palestinian este cea mai bună modalitate de a asigura securitatea Israelului, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după o reuniune cu cei 27 de miniştri de externe, transmite agenţia AFP.

„Cea mai bună garanţie pentru securitatea Israelului este crearea unui stat palestinian”, a spus Josep Borrell într-un rezumat scris al unei videoconferinţe cu cei 27 de miniştri, după un turneu în Orientul Mijlociu. „Este o concluzie politică fundamentală a discuţiilor din regiune”, a făcut cunoscut cel mai înalt diplomat al UE.

Preşedintele american Joe Biden declarase anterior, pe 18 octombrie, că războiul dintre Israel şi Hamas i-a întărit determinarea pentru o soluţie cu două state.

Josep Borrell a insistat asupra faptului că Israelul nu ar trebui să ocupe Gaza după încheierea conflictului, iar controlul teritoriului ar trebui să fie transferat către Autoritatea Palestiniană.

„În pofida provocărilor enorme, trebuie să facem să avanseze analiza noastră cu privire la stabilizarea Fâşiei Gaza şi viitorul stat palestinian. Pe termen scurt, există în regiune un sentiment de urgenţă din cauza situaţiei umanitare disperate din Gaza”, a adăugat Josep Borrell după ce a vizitat o serie de state arabe.

„Rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU care îndeamnă la pauze umanitare imediate este un mare pas înainte, dar trebuie să asigurăm implementarea sa rapidă”, a mai spus diplomatul european.

O altă teamă majoră este că acest conflict va aprinde şi mai mult situaţia explozivă din Cisiordania şi va atrage alţi actori din Orientul Mijlociu.

„Având în vedere creşterea violenţei extremiştilor şi coloniştilor împotriva palestinienilor, există un risc real de escaladare a situaţiei”, a apreciat Josep Borrell.

XXX

„Un protectorat al ONU în Fâşia Gaza după război nu ar fi o soluţie”, a apreciat secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, pledând pentru o tranziţie care să implice mai mulţi actori, în special SUA şi ţările arabe.

„Este important să putem transforma această tragedie într-o oportunitate şi pentru ca aceasta să devină posibil este esenţial ca după război să ne îndreptăm în mod decisiv şi ireversibil către o soluţie cu două state”, a explicat Antonio Guterres.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5734 secunde