Milorad Dodik: „După 28 de ani, Bosnia se îndreaptă spre o separare paşnică”

166
Milorad Dodik: „După 28 de ani, Bosnia se îndreaptă spre o separare paşnică” - 1-1700640468.jpg

Articole de la același autor

Soarta Bosniei va fi pecetluită printr-o separare paşnică, a afirmat liderul sârbilor din Bosnia, Milorad Dodik, cu prilejul împlinirii a 28 de ani de la acordul de pace de la Dayton, informează agenţia AFP.

„Epilogul pentru Bosnia va fi, din nefericire, separarea paşnică”, a declarat Dodik, într-o conferinţă de presă la Banja Luka, capitala entităţii sârbe a Bosniei, Republika Srpska (RS).

„Procesul este lansat. Trenul a plecat din gară şi nu mai poate face cale întoarsă, este definitiv. Aceasta se va produce în pace, fără niciun conflict. Republika Srpska nu planifică o secesiune prin violenţă”, a mai spus Dodik, care conduce neîntrerupt din 2006 această entitate.

El a denunţat o „administraţie colonială” în Bosnia, care, „condusă de Statele Unite, duce la un război hibrid” împotriva RS, pentru a o priva de competenţele sale.

Acordul de pace de la Dayton, parafat la 21 noiembrie 1995 la baza aeriană Dayton din SUA şi semnat la Paris în luna următoare, a pus capăt războiului intercomunitar din Bosnia, soldat cu 100.000 de morţi între 1992 şi 1995. Acordul a consacrat divizarea fostei republici iugoslave în două entităţi autonome - sârbă şi croato-bosniacă - legate prin-un guvern central slab. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4032 secunde