Parlamentul European: Ursula von der Leyen îşi apără bilanţul, Bruxellesul face speculaţii privind viitorul ei

201
Parlamentul European: Ursula von der Leyen îşi apără bilanţul, Bruxellesul face speculaţii privind viitorul ei - 1-1694587469.jpg

Articole de la același autor

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susţine miercuri la Strasbourg discursul său despre starea Uniunii, unde îşi va apăra bilanţul, în frunte cu Pactul Verde, chiar dacă acesta din urmă rămâne neterminat şi sursă de tensiuni cu mai puţin de un an înaintea alegerilor europarlamentare, comentează agenţia AFP.

Manevrele politice au început în vederea alegerilor din iunie 2024, care vor declanşa o schimbare majoră în fruntea instituţiilor UE, iar zvonurile circulă privind dorinţa responsabilei germane conservatoare de a obţine un nou mandat de cinci ani.

În discursul său anual în faţa eurodeputaţilor reuniţi în plen, Ursula von der Leyen ar urma să insiste la fel de mult asupra acţiunilor sale - în faţa războiului din Ucraina, a crizei energetice sau pentru a reglementa giganţii digitali -, cât şi asupra problemelor aflate pe masă pentru sfârşitul mandatului său.

Subiect crucial unde vor fi analizate atent cuvintele sale: extinderea UE.

Comisia urmează să îşi prezinte în toamnă recomandările cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Moldova, care au obţinut statutul de candidat în iunie 2022. Cinci ţări din Balcanii de Vest sunt, de asemenea, candidate la aderare, unele în negocieri cu UE de un deceniu.

La revenirea din vacanţă, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a afirmat că UE trebuie să fie pregătită să integreze noi membri până în 2030. „Dacă vrem să fim credibili, trebuie să vorbim despre calendar”, a insistat el.

Ursula von der Leyen susţine necesitatea ca UE să se pregătească pentru extindere, dar fără a stabili un termen limită: „Credibilitatea este garantată printr-un proces tehnic, preşedinta consideră că este important să fie păstrat”, a subliniat un responsabil european.

În privinţa bilanţului, Ursula von der Leyen se poate lăuda că a dus la bun sfârşit o mare parte din ambiţiosul Pact Verde care vizează reducerea emisiilor de carbon ale UE.

Dar acesta din urmă rămâne neterminat: 37 de texte rămân în negociere, dintre care unele - „restaurarea naturii”, controlul pesticidelor - suscită opoziţia propriei familii politice, PPE (dreapta), care cere o „pauză” în legislaţia ecologică şi denunţă „povara” de reglementare impusă fermierilor şi companiilor.

O sursă de euroscepticism o îngrijorează chiar şi pe preşedinta Parlamentului, Roberta Metsola (PPE), pe fondul ascensiunii extremei drepte în Europa. „Competitivitatea, mai puţină birocraţie şi mai mult comerţ reprezintă o prioritate”, a spus liderul PPE, Manfred Weber.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4167 secunde